Lunární modul Apolla 11 zřejmě stále obíhá kolem Měsíce

 Vesmír 
06. srpna 2021 08:11 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Někde tam možná stále je Pixabay
James Meador je nezávislý výzkumník z Kalifornského technologického institutu a je přesvědčený o tom, že má důkazy, které naznačují, že lunární modul Apolla 11 může stále obíhat kolem Měsíce.

Apollo 11 je legendární lunární mise, během níž vystoupil na povrch Měsíce první člověk. Byl to Neil Armstrong. Nikdo si snad ani nedovede představit, jakou hodnotu by měl lunární modul z této mise, pokud by tam stále ještě skutečně byl a pokud by se ho podařilo případně vrátit na Zemi.

Modul měl podle původního plánu spadnout zpět na Měsíc

V roce 1969 se astronauti NASA Neil Armstrong a Buzz Aldrin zapsali do historie, když úspěšně přistáli na Měsíci. Po více než 21 hodinách na povrchu astronauti vzlétli zpět k velitelskému modulu, kde na ně celou dobu čekal Michael Collins. Poté se všichni tři astronauti vydali na cestu zpět na Zemi. Před odletem lunární modul, nebo-li výstupový stupeň, vyhodili do vesmíru a inženýři NASA předpokládali, že se někdy později zřítí zpět na povrch Měsíce. Meador ale nyní tvrdí, že modul nakonec nespadl na Měsíc a ve skutečnosti by mohl stále obíhat Měsíc.

Jak na to Meador přišel?

Meador začal pátrat poté, co ho napadlo, že by bylo možné najít modul přímo někde na Měsíci. NASA vyslala kosmickou loď na oběžnou dráhu kolem Měsíce v roce 2012 v rámci projektu GRAIL, který měl za úkol zmapovat gravitační pole Měsíce. A rovněž bylo možné vysledovat sestup modulu Apolla 11 zpět na Měsíc pomocí nástroje vytvořeného NASA s názvem General Mission Analysis Tool, který lze použít k mapování trajektorií kosmických lodí kolem planet nebo měsíců, pokud je známo jejich gravitační pole.

Pak tedy Meador použil data z GRAILu a spustil hned několik simulací pomocí různých parametrů, aby simuloval podmínky, které pravděpodobně existovaly od okamžiku, kdy byl modul odhozen až do současnosti. Zahrnul také data, která zohledňují gravitaci ze Slunce a dalších planet (kromě Merkuru) a data popisující síly způsobené slunečním zářením. Zjistil, že všechny jeho simulace ukazovaly, že modul udržuje stále velmi  stabilní oběžnou dráhu.

Meador nicméně uznává, že modul už skutečně nemusí existovat. Buď se roztříštil na povrchu Měsíce, nebo mohlo explodovat zbývající palivo, když modul degradoval. Nicméně. Pokud tam lunární modul Apolla 11 stále někde je a NASA se rozhodne jej hledat, rozhodně k tomu má veškeré potřebné technologie, aby modul na oběžné dráze Měsíce našla. Dále čtěte: Hubbleův teleskop zase funguje. Vesmír sleduje už 31 let.

Zdroj: Arxiv.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?