Vědci zjistili, co kromě genů vede k dlouhému životu

 Věda a Výzkum 
04. srpna 2021 09:41 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Genetika se na dlouhověkosti podílí asi jen 30 procenty Depositphotos
Průměrná délka života v mnoha vyspělých zemích je nyní kolem 80 let. Někteří lidé ale žijí ještě mnohem déle, přičemž nejstarší člověk světa se dožil 122 let!

I když je smrt nevyhnutelná, dlouhověkost se mezi jednotlivými lidmi drasticky liší. Jaké je tajemství dlouhého života? Je naše dlouhověkost již zakódována v naší DNA, nebo je určena naším životním stylem? Vědci odpověď na tyto otázky znají.

Genetika určuje délku života jednotlivých druhů

Různé druhy zvířat mají velmi různou délku života. Grónský žralok je schopen dožít se 400 let, zatímco některé druhy jepic žijí jen 5 minut. Důvodem těchto rozdílů je genetika.

Odborník na stárnutí z University College London profesor David Gems říká, že "otázkou spíš je, zda jsou horní hranice dlouhověkosti u lidí jako druhu primárně určeny genetikou a v takovém případě je odpověď jasná." Například maximální délka života lidí je přibližně dvojnásobná než u našich nejbližších příbuzných mezi vyššími primáty, jako jsou šimpanzi a gorily. Jenomže.

Životní styl je u lidí důležitější než geny

"Jsou rozdíly v délce života mezi jednotlivými lidmi primárně určovány genetikou? Nepravděpodobné," říká Gems. Takže přestože genetika hraje roli v dlouhověkosti, není primárním určujícím faktorem.

Profesorka Janet Thornton dokonce tvrdí, že "genetika představuje méně než 30 procent vlivu na naši dlouhověkost, ale je pravda, že dlouhověkost má tendenci držet se v rodinách, to znamená, že v některých rodinách se jejich členové dožívají pravidelně vysokého věku."

Je ale obtížné určit, zda je to u takových rodin způsobeno genetikou nebo prostředím, protože členové rodiny často přijímají podobné stravovací návyky a životní styl. Studium DNA těchto dlouhověkých lidí nám může prozradit víc.

Každopádně vliv životního stylu na dlouhověkost je zcela jasný, když se podíváme na to, jak se průměrná délka života prodlužovala po stovky let díky lepší dostupnosti čisté vody, jídla a lékařské péče.

Z intuitivního hlediska se ukázalo, že omezení příjmu kalorií může být u lidí spojeno s dlouhověkostí. Dalším faktorem životního stylu je cvičení. Ukázalo se, že i lehké cvičení po dobu 15 minut denně zvyšuje průměrnou délku života přibližně o 3 roky.

Individuální dlouhověkost mezi lidmi je tedy ovlivněna genetikou, ale nikoliv primárně. Profesorka Lorna Harries, odbornice na genetiku a buněčnou biologii z Exeter University, shrnuje, že "genetika vás může připravit na dlouhý život, ale abyste dlouhý život skutečně prožili, musíte dělat správné věci.“ Dále čtěte: Vědci hledali odpověď na otázku, co určuje výšku člověka. Jenom DNA to není.

Zdroj: MedlinePlus

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47