Vědci zjistili, že LSD umožňuje mozku osvobodit se od toho, co diktuje anatomie

 Věda a Výzkum 
14. února 2021 14:22 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Mozek jde pod vlivem LSD nad rámec anatomických regulí Depositphotos
I když existuje dostatek výzkumu účinků psychedelik, drogy jako LSD nás stále mají co učit o způsobu fungování mozku a mohou osvětlit záhadné rozhraní mezi vědomím a neurální fyziologií.

V nové studii zkoumající účinky LSD vědci zjistili, že psychedelika umožňují mozku fungovat způsobem, který přesahuje to, co obvykle diktuje anatomie, a to změnou stavů dynamické integrace a segregace v lidském mozku.

Změna stavu vědomí

"Psychedelická sloučenina LSD indukuje hluboce změněný stav vědomí,“ řekl autor studie  Andrea Luppi z University of Cambridge. "Kombinace farmakologických intervencí s neinvazivními zobrazovacími technikami mozku, jako je funkční MRI, může poskytnout vhled do normální a abnormální funkce mozku.“

Nový výzkum spadá do studia dynamické funkční konektivity, což je teorie, že mozkové jevy demonstrují stavy funkční konektivity, které se v průběhu času mění, podobně jako náš proud vědomí je dynamický a neustále proudí.

Když se toto děje a lidský mozek zpracovává informace, musí tyto informace integrovat do sloučené formy porozumění, ale zároveň také oddělit informace a udržovat jednotlivé smyslové proudy od sebe oddělené, aby s nimi mohly pracovat konkrétní neurální systémy.

Toto rozlišení, tedy dynamika integrace a segregace mozku je něco, co je ovlivněno psychedelickými léky, a s příchodem technologie zobrazování mozku můžeme pozorovat, co se stane, když dojde k narušení naší běžné funkční konektivity.

Pod vlivem LSD mozek zkoumá, co jinak nedokáže

Ve studii skupina dobrovolníků podstoupila skenování mozku ve dvou samostatných relacích, čtrnáct dní od sebe. Na jednom ze sezení účastníci užívali placebo, zatímco ve druhém slotu dostali aktivní dávku LSD.

Při porovnávání výsledků dvou relací vědci zjistili, že LSD uvolňuje funkční konektivitu z omezení strukturální konektivity a současně mění způsob, jakým mozek zpracovává rovnováhu mezi integrací a segregací informací.

"Zejména známý pocit rozpuštění ega vyvolaný LSD koreluje s reorganizací mozkových sítí během stavu vysoké globální integrace,“ říká Luppi.

Ve skutečnosti lze tento stav se změněným vědomím považovat za abnormální zvýšení funkční složitosti mozku s daty ukazujícími okamžiky, kdy mozek odhalil převážně oddělené vzorce funkční konektivity.

Jinými slovy, například pocit rozpuštění ega při psychedelickém výletu může být subjektivní zkušeností vašeho mozku, který rozvíjí svou segregační dynamiku a odděluje strukturu mozku od jeho fungování, což znamená že vaše schopnost integrovat a sloučit samostatné proudy informací do jednotného celku se zmenšuje.

"Kvůli účinkům LSD může mozek svobodně prozkoumat řadu vzorů funkční konektivity, které jdou nad rámec těch, které diktuje anatomie. Výsledkem jsou pak neobvyklé zážitky a zkušenosti prožité během psychedelického stavu,“ uzavírá Luppi. Dále čtěte: Vědci zjistili, jak dlouho trvá smrt.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?