Archeologové v Egyptě odkryli mumii se zlatým jazykem

 Objevy 
06. února 2021 09:13 / Radek Chlup
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zlatý jazyk měl zesnulému umožnit posmrtně komunikovat s bohem Osirisem Egyptian Antiquities Ministry
Mumie, které balzamovač umožnil posmrtně hovořit s bohy. Na nalezišti v chrámovém komplexu Taposiris Magna byly archeology odkryty dva tisíce let staré ostatky muže se zlatým jazykem. Podle Egyptského ministerstva turismu a starožitností měl zesnulému doplněk v ústech umožnit, aby se po své smrti domluvil s Osirisem, bohem zemřelých.

Archeology, kteří v starodávném městě Taposiris Magna, na nalezišti poblíž Alexandrie, objevili celkem 16 pohřbů, vedla Kathleen Martinezové, egyptoložka z Dominikánské republiky. Není jasné, zda jedinec za svého života trpěl nějakou vadou řeči, proto mu byl do úst umístěn zlatý jazyk. Je zde ale patrná spojitost s Osirisem, bohem zesnulých. V někdejším městě se totiž vyskytují chrámy zasvěcené právě tomuto bohu a jeho manželce i sestře v jedné roli, bohyni a matce všeho, Isis (také známé jako Eset).

Maska smrti a sochy pohřbených 

Zbylých 15 pohřbů, které tým Martinezové nalezl, jsou rovněž staré dva tisíce let. Jedna z mumií, která patří ženě, má obličej a většinu těla přikrytou „usměvavou“ maskou smrti. Do sbírky aktuálních objevů patří i dvě mumie, které byly odkryty se zbytky tajemných svitků. Ty jsou nyní analyzovány a dešifrovány. V jejich hrobech se nacházely i zlaté předměty s odkazem na Osirise.

Byly zde nalezeny i sochy v perfektním stavu. Znázorňují osoby, které zde byly pohřbeny. Sochy jedince vyobrazují s formálními výrazy bez úsměvu. Dokonce se zachovaly jejich rysy, jako jsou účesy a čelenky. 

Archeologové si nejsou jisti, v jaké době lidé nalezení v Taposiris Magna žili. Je jisté, že  buď v éře Ptolemaiovců v době 304 až 30 před naším letopočtem. Ptolemaiovci byli potomky jednoho z generálů slavného dobyvatele Alexandra Velikého. Nebo pocházejí z období, kdy v době 30 před naším letopočtem vládu Kleopatry převzala Římská říše. 

Důležité naleziště

Taposiris Magna je starověké chrámové město, které bylo v deltě Nilu vybudováno před více než dvěma tisíci lety ptolemaiovskými následovníky Kleopatry. Komplex je plný pasáží s hrobkami. Archeologové se domnívají, že právě zde mohla být královna po své sebevraždě uložena k odpočinku. Nikdy se to však nepodařilo prokázat.

Minulý rok zde archeologové nalezli dva pohřby vysoce postavených osob. Přestože byly mumie ve velmi špatném stavu kvůli prosakující vodě do hrobky, důkazy nalezené na místě napovídají, že byly ostatky zakryty zlatem. A to nám říká, že šlo o nejvyšší společenskou vrstvu, vládnoucí třídu, možná dokonce členy nejbližšího okruhu Kleopatry. Mezi další indicie, které napovídají, že chrám sloužil za vlády královny a že zde dokonce mohla být pohřbena, jsou mince zdobené její tváří. Psali jsme také: Archeologové konečně nahlédli do egyptských mumií, které byly nalezeny už v roce 1615.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod