Počet afrických slonů rodících se bez klů dramaticky vzrostl. A není to náhoda

 Země a Příroda 
07. listopadu 2021 07:19 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Samice slonů rodících se bez klů začalo přibývat s vypuknutím občanské války v Mosambiku Pixabay
Sloni reagují na hrozby evolucí tak jako všichni živí tvorové. V případě těchto zvířat to vypadá tak, že kvůli pytláctví ztrácejí rohy. Nejde však o evoluční výhodu, ale nevýhodu. Kly nejsou důležité jen pro slony.

Shane Campbell-Staton je biolog z Princetonské univerzity. Většinu času se věnuje studiu ještěrů. V roce 2016 ale na YouTube narazil na znepokojivé video, které popisovalo nepříjemný trend. Velké množství sloních samic v Národním parku Gorongosa ve středním Mosambiku nemá kly. 

Biologa to zaujalo, protože se domníval, že pouhé dvě procenta samic slonů nemají kly. Oslovil Roberta Pringea, kolegu z Princetonské univerzity, a společně se vydali do parku studovat populaci slonů. 

Počet slonů bez klů se zvýšil 

Vědci přelétali helikoptérou nad parkem, počítali slony a srovnávali současnou populaci s historickými videozáznamy z oblasti. 

Zjistili, že počet samic bez klů se za poslední tři desetiletí dramaticky zvýšil. Mezi lety 1977 až 2004 vyskočil z 18,5 procent na 33 procent. 

To není náhoda. Mosambik pohltila v roce 1977 občanská válka. Armády na obou stranách masově lovily slony kvůli prodeji jejich klů. Měly tak financovat válku 15 let, což vedlo k vyhubení více než 90 procent populace. Tohle vybíjení pak vystřídalo tradiční pytláctví. 

Tým Campbella-Statona zjistil, že bez klů se rodí jenom sloní samice, což z genetického pohledu ukazuje, že jde o mutaci chromozomu X, který dominuje u samic. 

Důležitost klů 

To, že se samice slonů rodí bez klů, by mohlo ovlivnit celé sloní ekosystémy. Kly slouží k odstraňování kůry na stromech, „vykopávání” cenných minerálů z půdy či odrývání půdy kvůli zdrojům pitné vody. 

„Pokud nebudou mít kly, jejich chování se změní. Už nebudou tlačit do stromů, aby je zbavili kůry,” píší vědci. 

Na tom jsou závislí i jiní živočichové. Když si sloni razí cestu přes stromy, vytvářejí kolem sebe nový prostor pro jiné druhy plodin, a ty znamenají stanoviště pro jiné druhy. Pokles slonů či ztráta jejich klů tento proces zpomalí. Psali jsme také: Konflikty mezi lidmi a zvířaty se zintenzivňují po celé planetě. Budou sloni čelit vyhynutí? 

Zdroj: Business Insider.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?