Tak trochu jiný svět hluboko pod rakouskými ledovci. Je smutným svědectvím o jejich zániku

 Země a Příroda 
28. října 2021 11:01 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Život pod ledem připomíná vědcům smutnou budoucnost evropských ledovců Pixabay
Skupina vědců se spustila do přirozené ledovcové dutiny ledovce Jamtalferner poblíž Galtuer v Rakousku, kde zkoumala tamní život. Glaciologové tak mají možnost zkoumat vrstvy ledu staré tisíce let. Výzkum je důležitý pro pochopení toho, proč ledovce tají mnohem rychleji, než se předpokládalo.

Skupina vědců pod vedením glacioložky Andrey Fischer z Rakouské akademie věd se vydala do ledovcových jeskyní, které vznikly v alpských ledovcích. Tyto dlouhé jeskynní systémy v ledu jsou totiž klíčem k pochopení, proč ledovce tají mnohem rychleji, než se vědci domnívali. 

Alpské ledovce stejně jako jinde ve světě tají závratnou rychlostí. Ledovcové příkrovy v Alpách již dosáhly bodu, odkud není návratu, a jejich osud je již nevratně zpečetěn. Vědci odhadují, že zmizet mohou již během příštího století.

Modré království

Tajemné modré jeskyně pod nimi obsahují vodítka k pochopení, jak led, který se zde hromadil po celá tisíciletí, roztál během tak krátkého období. Vědcům je již jasné, že pro alpské ledovce nemohou nic udělat, ale mohou na nich velmi dobře pozorovat, jak postupně kolabují. Tyto poznatky mohou pak vědci využít v jiných oblastech pro záchranu tajících ledovců.

Jamtalferner patří mezi 30 největších rakouských ledovců a je jedním z 10, kde vědci každoročně provádějí velmi přesná měření, která dokumentují již nevratný pokles hmoty ledovce. Prohlubně erodují ledovce zevnitř, protože teplejší vzduch a tající voda přicházejí do kontaktu s ledem, což výrazně urychluje jeho tání.

Proces neustále zrychluje

Tyto tyrkysově modré díry jsou podle vědců typické pro kolabující ledovec a pokud se objeví, jeho osud je zpečetěn. Podle dosavadních zjištění mohou tyto rozrůstající se trhliny urychlovat tání ledovce až několikanásobně. Dále čtěte: (Lední medvědi a tuleni jsou ve vážném ohrožení. Poslední ledová oblast na Arktidě zmizí i s nimi, obávají se vědci).

Zdroj: Reuters.

Témata: ledovec, Rakousko, život
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod