Záhada egyptské mumie objasněna. Takabuti byla ubodána

 Objevy 
31. ledna 2020 09:12 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Mumie měla také několik anomálií Ulster Museum
Trvalo to celých 2 600 let, ale egyptologové nakonec určili jak žena, která patřila k egyptské elitě a měla kudrnaté vlasy, přišla o život.

Vědci oznámili, že dvacetiletá Takabuti byl zavražděna při násilném útoku nožem. Vědcům se konečně podařilo určit důvody její smrti, a to rovných 185 let poté, co bylo její tělo rozbaleno v roce 1835.

Analýza mumifikovaných ostatků Takabuti ovšem odhalila více jejích tajemství. Žena totiž měla dvě vzácné anomálie. O jeden zub víc a také další obratle.

Kdo byla Takabuti?

Přestože Takabuti pocházela ze starodávných Théb (dnešní Luxor), její mumie se stala předmětem černého obchodu. Když Thomas Greg, bohatý irský muž, získal její mumii v roce 1834 a přivezl ji z Egypta do Belfastu, Takabuti se stala první známou egyptskou mumií, která se dostala do Irska.

V té době se egyptolog Edward Hincks zabýval šifrováním hieroglyfů a zjistil, že žena se jmenovala Takabuti a že v době své smrti, tedy ve dvaceti letech, byla vdaná a byla paní velkého domu v Thébách. Hincksovy překlady také odhalily, že otec ženy byl knězem, který sloužil Amunovi, bohu slunce.

Od svého rozbalení byla Takabuti mnohokrát podrobena různým analýzám. V posledních letech podstoupila Takabuti snímkování rentgenem a CT, analýzu vlasů a datování radiokarbonů, z nichž poslední analýzy ukázaly, že žila na konci 25. dynastie, tedy kolem roku 660 před naším letopočtem.

Poslední testy zahrnovaly analýzu DNA a další CT skenování. Obojí odhalilo neočekávané výsledky. Analýza DNA ukázala, že Takabuti byla více geneticky podobná Evropanům než současným Egypťanům.

CT snímky zase odhalily, že její srdce bylo neporušené a dokonale zachované. Tyto snímky také odhalily její násilnou smrt. Stopy ran ukázaly, že Takabuti byla bodnuta do horní části zad, poblíž levého ramene.

Snímky CT zejména ukázaly, že Takabuti utrpěla těžkou ránu na zadní straně její levé  stěny hrudníku. To téměř jistě způsobilo její rychlou smrt. Dalším překvapivým zjištěním je fakt, že mumie Takabuti má srdce. Ta totiž ve starověkém Egyptě byla obvykle před mumifikací odstraněna. Dále čtěte: Tuhle obrovskou zlatou cihlu ukradl Aztékům Cortés.

Témata: Egypt, mumie, nález, srdce
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod