Svět se dohodl na eliminaci odlesňování deštných pralesů do roku 2030

 Země a Příroda 
13. listopadu 2021 07:58 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Součástí závazku o eliminaci odlesňování deštných pralesů je i Amerika, Čína a Brazílie Pixabay
31. října odstartoval nejdůležitější ročník klimatické konference OSN - COP26. Světoví lídři se na něm domluvili na eliminaci odlesňování deštných pralesů do roku 2030. Ambiciózní plán podpoří kromě Ameriky také Čína a Brazílie.

S ambiciózním plánem souhlasila na konferenci COP26 konané ve skotském městě Glasgow stovka světových vůdců. Vzali na svá bedra závazek zvrátit či zastavit celosvětový problém s odlesňováním deštných pralesů do roku 2030. 

Dohoda zvaná „Glasgowská deklarace o využívání lesů a půdy” zahrnuje 85 procent světových deštných pralesů a nabízí financování veřejného a soukromého sektoru pro ukončení legálního a ilegálního odlesňování v řádu 19,2 miliardy dolarů. 

Nenaplněné sliby

Dohodu podepsali také prezidenti Joe Biden (Amerika), Si Ťin-pching (Čína) a Jair Bolsonaro (Brazílie). Zatím však není jasné, jak bude jejich závazek vymáhán. 

Kromě toho podobné sliby zde již nejednou byly. Například Newyorská deklarace o lesích měla snížit odlesňování do roku 2020 o polovinu a ukončit jej do roku 2030, ale  selhala. Skepse přitom provází z mnoha stran celý summit COP26. 

Lesy jsou zásadními ekosystémy, absorbují a ukládají oxid uhličitý tvořící asi 80 procent skleníkových plynů, které změny klimatu ovlivňují. Psali jsme také: Ve snaze zvrátit následky odlesňování, začínají jednotlivé státy na svém území vysazovat nové stromy

Zdroj: Live Science.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?