Rusko šokuje svým nejnovějším nápadem. Pokusí se naklonovat armádu tři tisíce let starých válečníků

 Záhady a tajemství 
20. května 2021 07:52 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Rusko touží po zdatných bojovnících z dávných časů Russian Geographical Society
Když jste ruským ministrem obrany, pravděpodobně musíte mít odvahu a kreativní myšlení, abyste ochránil svou zemi před nepřátelskými pokroky. A se svým nejnovějším strategickým nápadem, tedy klonováním celé armády starověkých válečníků, se Sergej Šojgu rozhodně předvedl.

Na online zasedání Ruské geografické společnosti minulý měsíc Šojgu, blízký spojenec ruského prezidenta Putina, navrhl použít DNA 3 000 let starých skytských válečníků k jejich možnému oživení. Ne, není to vtip.

Kdo byli Skytové

Skytové původně pocházeli ze současného Íránu a byli to nomádi, kteří cestovali po Eurasii mezi 9. a 2. stoletím př. n. l. a budovali mocnou říši, která vydržela několik století, než byla poražena. Před dvěma desetiletími archeologové odhalili zachovalé pozůstatky vojáků v oblasti Tuva na Sibiři, což je z velké části permafrost, takže pozůstatky jsou zachovalé. A ruský ministr obrany Sergej Šojgu to ví lépe než kdokoli jiný, protože pochází z Tuvy.

"Samozřejmě bychom velmi rádi našli organickou hmotu a věřím, že rozumíte tomu, co bude následovat," řekl Šojgu Ruské geografické společnosti. "Bylo by možné z toho něco udělat, něco jako ovce Dolly. Obecně to bude velmi zajímavé.“

Šojgu tedy nenápadně skutečně navrhl provést jakýsi lidský klonovací proces. Ale je to vůbec možné?

Klonování lidí je mimo zákon

Dodnes nikdo lidskou bytost neklonoval. Vědci však úspěšně provedli terapeutické klonování jednotlivých druhů buněk a další specifické práce na úpravách genů a samozřejmě existují významné příklady klonování docela složitých zvířat. Začátkem letošního roku například vědci poprvé naklonovali ohrožený americký druh fretky černohlavé z exempláře, který je mrtvý již více než 30 let.

"Z technického hlediska je klonování lidí a dalších primátů obtížnější než u jiných savců," uvádí National Institute of Health na svých webových stránkách. "Jedním z důvodů je, že dva proteiny nezbytné pro dělení buněk, známé jako vřetenové proteiny, se nacházejí velmi blízko chromozomů ve vejcích primátů. Když se odstraní jádro vajíčka, aby se vytvořil prostor pro jádro dárce, zároveň se také odstraní vřetenové proteiny a naruší se buněčné dělení.“

Navíc je klonování lidí ve většině světa považováno za extrémní tabu. Na některých místech zeměkoule je to také výslovně nezákonné.

Ale řekněme, že Rusko by mohlo ignorovat veškerou legálnost ve prospěch velkých plánů svého ministra. V takovém případě by vědci museli vyvinout způsob, jak to udělat.

A kdyby se to povedlo? Skytové byli mocní válečníci a nadaní jezdci. Šojgu si může představit budoucí rasu extrémně schopných bojovníků, ale než mu takové případné budoucí klony vyrostou, bude to trvat 20 let. A to je navíc někdo musí vychovat, vzdělat a následně vycvičit. Dále čtěte: Největší indiánské město Severní Ameriky bylo při příjezdu Kolumba prázdné. Obyvatelé záhadně zmizeli a vědci dodnes nevědí, proč.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?