Teprve třetí objekt, který nepochází z naší sluneční soustavy, spadl na Zem. Vědci ho nyní chtějí najít na dně oceánu

 Vesmír 
07. srpna 2022 07:55 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Na dně oceánu pravděpodobně leží mezihvězdný objekt Depositphotos
Na Zem sice spadl už v roce 2014, dosud se ho ale nepodařilo najít. Přitom se jedná o teprve třetí objekt, který nepochází z naší sluneční soustavy, o kterém vůbec víme.

Záhadný objekt je meteorit a dozajista nepochází z naší sluneční soustavy. Pokud tomu tak skutečně je, pak je to teprve třetí lidem známý takový objekt. Těmi předchozími dvěma objekty jsou slavní Oumuamua a Borisov. A je to zároveň první takový objekt, o kterém víme, že se nyní nachází na Zemi.

Pátrání po něm ale není lehká práce. Objekt nese označení CNEOS 2014-01-08, měří asi půl metru na šířku a jeho mezihvězdný rozpoznal známý harvardský profesor Avi Loeb. Ten k tomuto závěru došel na základě trajektorie objektu a díky jeho neobvykle vysoké heliocentrické rychlosti. Zjednodušeně řečeno, objekt letěl tak rychle, že zjevně nebyl vázán na gravitaci Slunce.

Tento záhadný objekt leží někde v oceánu u Papuy Nové Guineje, a i když se nachází někde poměrně blízko pobřeží, jediné, co vědci nyní mají v ruce, jsou satelitní data z amerického špionážního satelitu. Ten je zaměřen především na monitoring vojenských zařízení tady na Zemi a rozhodně není přizpůsoben sledování něčeho, co navíc letí tak rychle.

Kromě toho jde o utajované skutečnosti, takže data, která satelit zachytil, jsou neveřejná a vědci se k nim nemohou dostat. Jediné, co tedy dosud o tomto objektu mohl Avi Loeb zveřejnit, je tvrzení, že se jedná o objekt, který nepochází z naší sluneční soustavy podle jeho závěrů a také to, kde zhruba leží.

Jediné, co armáda před nedávnem v této kauze udělala, je, že americké vesmírné síly prozkoumaly znovu data ze svého špionážního satelitu a potvrdily Loebovy závěry. A tím se všechno změnilo. Nyní už existuje více zájmů najít a prozkoumat tento objekt, než byl dosud jen zájem jednoho vědce.

Z meteoru samozřejmě po průletu atmosférou mnoho nezbylo a obecně se předpokládá, že na dně oceánu budou ležet různé úlomky všech možných velikostí, díky datům ze satelitu a také díky záznamům po povětrnostních podmínkách v době, kdy meteor na dno oceánu dopadl, umožňuje stanovit území o rozloze asi 10 x 10 kilometrů pro budoucí hledání.

Vědci počítají i s tím, že kusy meteoru budou magnetické, takže by mohla stačit loď s vlečnou sítí, ve které bude umístěný velký magnet. Mohlo by být poměrně snadným řešením, jak malé úlomky meteoru ze dna oceánu vyzvednout. A to zřejmě v budoucnu také stane.

Sám Avi Loeb se už nemůže dočkat. Tvrdí, že prozkoumání kousků meteoru může zodpovědět otázku, zda se jedná o něco přírodního nebo zda jde o něco, co vyrobila umělá inteligence nebo nějaká hodně technologicky pokročilá civilizace. Tím by do jisté míry dokázal i ukončit spekulace o tom, zda prokazatelně mimohvězdný, jak se říká objektům nepocházejícím z naší sluneční soustavy, tedy například objekt Oumuamua, pocházel od mimozemšťanů, nebo ne.

Loeb je zastáncem teorie, že se jednalo o něco uměle vyrobeného. Ostatně je jedním z největších světových odborníků a je rovněž vedoucím programu Galileo, který má za úkol prostě najít mimozemskou civilizaci. I objekt Oumuamua, který měl navíc zajímavý tvar, připomínající vesmírnou loď, se totiž pohyboval jinak, než by měl. Než vědcům a jejich zařízením zmizel z dohledu, z pomalého plutí vesmírem náhle neuvěřitelně zrychlil a během sekundy byl pryč.

Autorský článek, další zdroj: Cornell University

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?