Vzácný měsíční prach od Neila Armstronga s pohnutou historií je možné koupit v aukci

 Záhady a tajemství 
05. dubna 2022 08:19 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Měsíční prach je stále uložen v originálních kovových kontejnerech Bonhams (mezinárodní aukční síň / volný zdroj foto)
Neil Armstrong ho na měsíčním povrchu nasbíral plný pytel během legendární mise Apollo 11. Po velmi pohnuté pozemské historii je nyní možné koupit trochu toho vesmírného prachu v aukci.

Jak už bylo řečeno, měsíční prach přivezla na Zemi v roce 1969 mise Apollo 11 s Neilem Armstrongem a tento měsíc budou k mání v aukci. Bonhams, aukční společnost zodpovědná za prodej, odhadla hodnotu vzorku mezi 800 000 a 1,2 milionu dolarů, píše CNN.

Jde o jediný známý vzorek měsíčního prachu z Apolla 11, který lze legálně prodat, což aukčnímu domu ztěžuje odhad jeho hodnoty. K určení ceny pak vedly ceny několika dalších vzorků lunárního prachu, které byly prodány, a také samotný význam mise Apollo 11. Dražba se uskuteční v polovině dubna.

Měsíční prach má také kontroverzní minulost.

Tato konkrétní relikvie Apolla 11 má minulost jak vystřiženou ze strhujícího thrilleru. Armstrong sice přivezl pytel měsíčního prachu na Zemi, ale NASA pytel ztratila po zapůjčení do muzea. Stal se totiž součástí zabaveného majetku, když byl ředitel vesmírného muzea odsouzen za podvod a krádež. V roce 2015 jej US Marshalls Service v dražbě prodal za pár dolarů jisté Nancy Lee Carlsonové.

Ta poslala pytel do NASA, aby jí tam vědci pomohli identifikovat, odkud prach skutečně pochází. Jakmile si NASA uvědomila význam pytle a jeho obsahu, vesmírná agentura jej odmítla Nancy Carlsonové vrátit. Ta agenturu zažalovala a ještě ke všemu spor vyhrála. NASA tak pytel s něčím tak vzácným musela zase vrátit.

Carlsonová pak v roce 2017 část prachu prodala za 1,8 milionu dolarů a nyní se tedy snaží prodat dalších pět kousků. Aukční společnost nezávisle prach otestovala, aby potvrdila, že skutečně pochází z Měsíce. A jak to tak vypadá, kus vesmírné historie tak definitivně zmizí někde v soukromých sbírkách.

Zdroj: CNN, Barrons

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?