Vědci popsali geologický tlukot srdce. Zjistili, že katastrofické události na Zemi nejsou náhodné

 Země a Příroda 
29. března 2022 19:29 / Radek Chlup
  4
📷
2 fotografie v galerii
Každých 27,5 milionu let nastane masové vymírání  Unsplash
V posledních 260 milionech letech se na Zemi objevili dinosauři a zase vymřeli, superkontinent Pangea se roztříštil na menší kontinenty a ostrovy a v průběhu času došlo k několika masovým vymíráním na souši i v moři. Jeví se to jako náhoda, vědci však zjistili, že jde o cyklus naší planety, který vrcholí každých 27 milionů let.

„Mnoho odborníků věří, že jsou geologické události v průběhu času náhodné,” cituje server ScienceAlert geologa z Newyorské univerzity a hlavního autora nové studie Michaela Rampina. 

„Naše studie ovšem poskytuje statistické důkazy pro společný cyklus, což naznačuje, že tyto geologické události jsou korelované a nikoliv náhodné,” dodal. 

Jeho tým analýzou 89 geologických událostí z posledních 260 milionů let odhalil geologický „tlukot srdce” Země. Tento cyklus katastrofických událostí, jako je sopečná aktivita, masová vymírání, reorganizace zemských desek a vzestup hladiny moří, je neuvěřitelně pomalý, ale pravidelný. Trvá 27,5 milionu let. 

Studie, která byla publikována v časopisu Geoscience Frontiers, doplňuje starší výzkum vědců z Univerzity v Sydney z roku 2018, kteří se zabývali uhlíkovým cyklem na Zemi a deskovou tektonikou. Tehdy dospěli k podobnému závěru, že tento cyklus trvá 26 milionů let. 

Ještě máme čas

Stejný tým v roce 2020 zjistil, že každých 27,5 milionu let dochází k masovému vymírání. Jejich aktuální práce tu dřívější rozšiřuje a popisuje tento cyklus jako příliv a odliv menších a větších katastrofických událostí. 

Velký počet ze studovaných události v historii Země spolu přímo souvisel a jedna katastrofa spustila druhou. Anoxická událost, tedy vymizení kyslíku v mořích, například způsobí vymírání podvodního života. 

Vědci netuší, co tento cyklus pohání. Podle některých hypotéz za tím mohou stát dopady komet či planta X. Jelikož se však jedná o pravidelný cyklus, podle nové studie jsou pravděpodobnější příčinou geofyzikální procesy související s dynamikou deskové tektoniky. 

Dalším možným vysvětlením jsou astronomické cykly spojené se zemským pohybem ve sluneční soustavě a v naší galaxii. Výzkumníci dodávají, že do dalšího katastrofického ukončení cyklu máme ještě 20 milionů let. 

Zdroj: ScienceAlert, Geoscience Frontiers.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?