Opatření regulující znečištění ovzduší přichází pozdě, stěžují si aktivisté v Británii

 Země a Příroda 
19. března 2022 19:10 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Prachové částice předstvují vážná zdravotní rizika Unsplash
Britské vládě příliš trvá stanovit nové cíle pro boj vůči znečištění ovzduší prachovými částicemi, které podle Světové zdravotnické organizace (WHO) představují vážná zdravotní rizika pro veřejnost včetně dětí. Upozorňují na to klimatičtí aktivisté. Ti mimo jiné také upozorňují na absenci cílů pro ochranu přírody před znečištěním.

Britská vláda rozhodla, že přísnější normy pro pro PM2,5, tedy pevné či prachové částice rozptýlené v ovzduší, budou platné nejdříve v roce 2040. Zdravotníci i aktivisté podle informací na webu stanice BBC News tvrdí, že je to příliš pozdě. Zástupci ostrovního státu však tvrdí, že vzhledem k množství zdrojů, které ovzduší znečišťují, je tohle nejbližší reálné datum. 

Odborníci z WHO říkají, že zavést tato opatření v roce 2040 je příliš pozdě. Nové přísnější standardy jsou podle organizace „životně důležité”. 

Jemné částice v ovzduší jsou spojeny s několika zdravotními riziky včetně infarktů, mrtvice, zvýšených rizik astmatu, rakoviny plic či zpomaleného růstu plic u dětí. 

Zdroje pevných částic mohou být přírodní, jako jsou sopečné erupce, větrné bouře či lesní požáry, ale také umělé, například spalování uhlí, ropy, dřeva nebo odpadů, těžba uhlí, kamene či štěrku. 

Z globálního hlediska je největší „továrnou” na jemné částice zemědělství. Rizikové jsou rovněž automobily s dieselovými motory. Škodlivé částice se také šíří při tření pneumatik o povrchový materiál vozovky. 

„Další generace dětí bude vystavena toxickému znečištění daleko nad to, co světoví špičkoví vědci považují za přijatelné,” kritizuje rozhodnutí vládních činitelů Katie Nieldová, aktivistka z charitativní organizace pro ochranu životního prostředí ClientEarth. Vyzvala ministry k přehodnocení svých plánů. 

Cíle pro obnovu přírody nestačí 

Podobná kritika směřuje také na nedostačující ochranu přírody proti znečištění a plány na její obnovu. Vládní konzultace slibovala 10procentní nárůst druhové diverzity do roku 2042. 

„Zaznamenali jsme pokles druhů v časovém rozpětí 150 let. Je skvělé, že to vláda chce zastavit. Podle dnešních plánů však na tom nebudeme o nic lépe než dnes,” poznamenal Richard Benwell z organizace pro ochranu přírody a divoké zvěře Wildlife and Countryside Link. 

Kritika také směřuje k absenci cílů k zajištění trvalé kvality zákonem chráněných území a na špatný dlouhodobý cíl pro kontrolu kvality řek a potoků.

Beccy Speightová z Královské společnosti pro ochranu ptáků poukázala na žalostné ambice vlády Spojeného království při snaze chránit běžné živočišné druhy a přírodní ekosystémy, na nichž je divoká zvěř závislá. 

„Potřebujeme plán pro obnovu a ochranu přírody během jedné generace,” řekla Speightová. Tato kritika přichází v době, kdy je vláda ostrovního státu pod ostrým drobnohledem kvůli politice v oblasti klimatické změny. 

Zdroj: BBC News.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?