Archeologové našli v Norsku pomocí radaru dlouhé domy vikingů z doby železné

 Objevy 
06. ledna 2022 16:07 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Dnešní hrabství Østfold bylo pro vikingy nejspíše důležitou oblastí  Pexels
Archeologové našli v Norsku pomocí analýzy prostranství speciálním radarem dlouhé domy patřící vikingům v době železné. Zatím nevědí stáří nebo jejich funkci, ale doufají v další archeologické nálezy, které mohou přinést vykopávky.

Pět vikingských domů bylo objeveno radarovým průzkumem v hrabství Østfold na archeologickém nalezišti Gjellestad. Právě zde stejný tým objevil v roce 2018 vikingskou loď, které dal stejné jméno - Gjellestad. 

„Severně od lodi Gjellestad jsme našli několik domů, všechno typické dlouhé domy z doby železné,” okomentoval objev Lars Gustavsen, archeolog z Norského institutu pro výzkum a kulturní dědictví. 

Jedno ze stavení má pozoruhodné rozměry. Je dlouhé 60 metrů a 15 metrů široké, což z něj činí jeden z největších vikingských objevených domů ve Skandinávii. Ostatní stavení mají na délku mezi 15 až 30 metry a šířku zhruba 13 metrů. 

Významná vikingská oblast 

Na polích zde byly také objeveny mohyly, což ale není překvapivé. Několik podobných mohyl už bylo v této lokalitě nalezeno dříve. Přesto, jak vědci uvádějí, jsou takové nálezy důležité. Pomáhají totiž vytvořit jakýsi obrázek toho, jak Østfold v době železné vypadal. 

Tým zatím netuší, jak přesně jsou domy staré a k čemu sloužily. Odpovědi mohou přinést následné archeologické vykopávky a datování. Co však objevené stavení dokazují - Østfold byla ústřední vikingská oblast pozdní doby železné. Psali jsme také: V Norsku byl objeven tisíc dvě stě let let starý pohanský chrám bohů Thora a Odina

Zdroj: Smithsonian Magazine.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod