Sladká tečka před spaním. Vědkyně zkoumala předspánkovou fázi probouzející kreativitu

 Objevy 
11. prosince 2021 09:52 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Hypnagogický stav může být doprovázen halucinacemi  Pixabay
Hypnagogický stav je stav předcházející spánek. Tento okamžik byl popsán umělcem Salvadorem Dálím a vynálezcem Thomasem Edisonem jako technika podporující kreativitu, což nyní potvrdili ve své nové studii také francouzští vědci.

Hypnagogický stav trvá asi jen několik minut před upadnutím do spánku a celkem tvoří jeho 5 procent. Mezi spánkem a bdělostí si můžete vybavovat barvy, tvary, útržky snů, ale stále slyšíte okolní zvuky. „Vzorec však může být odlišný v závislosti na osobě,” řekla hlavní autorka nové studie Delphine Oudietterová z Paris Brain Institute.

Tato fáze je nedostatečně prostudována. Proto se Oudietterová rozhodla to změnit. Požádala 103 zdravých dobrovolníků se zdravým spánkem, aby přestali užívat stimulanty a spali o něco méně než obvykle.

V prvním experimentu museli účastníci plnit matematickou úlohu se dvěma řešeními a jedním skrytým výhodným řešením. Poté následovala 20minutová přestávka, v níž odpočívali v křesle v potemnělé místnosti s hrnkem v ruce. To kvůli tomu, aby upustili při hypnagogickém stavu hrnek, který by je následně probudil. Tak lze tento stav izolovat od ostatních spánkových fází. 

Následně museli účastníci experimentu plnit další matematické úlohy. Mozkové vlny byly po celou dobu sledovány pomocí EKG.

Vnitřní okno do světa kreativity 

Osoby, které prožily alespoň 15 sekund hypnagogický stav, měly 80procentní šanci na objevení skrytého pravidla. Lidé bez upadnutí do hypnagogické fáze měli na nalezení výhodného řešení jen 30procentní šanci. 

„Jediným rozdílem mezi těmito skupinami byla jedna minuta. Je to velkolepý výsledek,” zmínila vědkyně. Pokud však osoby v tomto stavu upadly do spánku, kreativní účinky zmizely. Podle Oudietterová je hypnagogický stav takovou sladkou tečkou. Mohou jí dosáhnout lidé, kteří mají spánek někde mezi mělkým a hlubokým. 

Není jasné, proč hypnagogický stav vyvolává kreativitu. Může to být tím, že mysl opouštějí myšlenky, ale stále máme bdělé vědomí. Dalo by se to nazvat jako uvolněné vědomí oproštěné od tíhy myšlenek. 

Oudietterová chce s touto spánkovou fází pracovat i nadále. Provede testy s dalšími kreativními úkoly a zjistí, jak jinak tento stav izolovat bez držení předmětu v ruce. Psali jsme také: Správný spánek a jeho doba je důležitější, než si obvykle myslíme

Zdroj: Live Science.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod