V Americe se narodily srostlé želvy. Překvapivě se jim daří

 Země a Příroda 
23. října 2021 21:31 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jev srostlých želv je velmi vzácný  Pixabay
Před dvěma týdny se narodila ve městě Barnstable v Massachusetts želva diamantová (Malaclemys terrapin). Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby neměla dvě hlavy. A co více, želvě trpící bicefalií se daří dobře.

Bicefalie je genetické či environmentální onemocnění, kdy se dvojčata živočichů narodí srostlá a mají dvě hlavy. Stav tak připomíná siamská dvojčata u lidí. 

Onemocnění je vzácné, ale vědci pár případů znají. Například dvouhlavou zmiji nalezenou ve Virginii, mrtvý dvouhlavý jelen objevený v Minnesotě a dvouhlavá sviňucha vyplavená ze Severního moře. 

„Zvířata s tímto vzácným stavem nežijí příliš dlouho či nemají dobrou kvalitu života, ale tato dvojice nám dala důvod k optimismu,” stojí v příspěvku na Facebooku organizace New England Wildlife Center. 

Želvám se daří 

Želvám, které se narodily srostlé před dvěma týdny, se však překvapivě daří. Údajně jsou velmi aktivní. 

Zaměstnanci New England Wildlife Center podrobili srostlé želvy rentgenu a zjistili, že mají dvě páteře a každá kontroluje tři nohy. 

Obě želvy mají také oddělený trávicí trakt. Jedí stravu odděleně a tráví ji každá sama za sebe. 

Želví sourozenci koordinují plavání společně a každý dýchá sám ze sebe. „Ti dva plavou a přibírají na váze. Zdá se, že spolupracují při navigování v prostředí,” píše se dále v příspěvku. 

Vědci chtějí podrobit želvy CT vyšetření, aby zkoumali jejich orgány, až budou starší. Psali jsme také: První siamská dvojčata. Oba bratři se oženili a počali dohromady dvacet jedna dětí

Zdroj: Cape Wildlife Center.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod