Stromy přitahují déšť. Proč tomu tak je, vědci přesně nevědí, ale chtějí pomocí stromů řešit výskyt srážek v Evropě

 Země a Příroda 
07. července 2021 12:21 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Proč stromy přitahují déšť, vědci přesně nevědí Depositphotos
Sázení nových stromů přinese Evropě více srážek, tvrdí kombinovaný tým vědců z ETH Curych, Ústavu pro vědu o atmosféře a klimatu a Newcastle University ve své nové studii.

Jak to tedy vlastně je? Předchozí výzkum totiž tvrdil, že v důsledku změny klimatu by velká část Evropy mohla v následujících letech naopak trpět nedostatkem srážek. Jenomže to podle nejnovější studie může intenzivní sázení nových stromů celé úplně zvrátit.

Více lesů znamená více deště

Aby vědci více porozuměli dopadu růstu lesů na počasí, konkrétněji na množství srážek, shromáždili údaje o historických srážkách z různých míst v celé Evropě. Porovnávali data o množství srážek v zalesněných oblastech s daty ze zemědělských oblastí. A pak udělali statistickou analýzu a z ní následně modely srážek. Účelem studie totiž bylo ukázat, jak mohou být srážky ovlivňovány různými scénáři, jako je přeměna zemědělské půdy zpět na zalesněnou.

Proč nad lesy více prší, vědci stále netuší

Tato zajímavá studie má neméně zajímavé výsledky. Vědci mimo jiné zjistili, že zalesněné oblasti mají více srážek než zemědělské oblasti. Zjistili také, že přeměna zemědělské půdy na zalesněnou by zvýšila srážky jak na místní úrovni, tak po celé Evropě.

A to by znamenalo, že pokud by se zemědělská půda v celé Evropě přeměnila na lesní, celá Evropa by zaznamenala silný nárůst srážek, i když se naše planeta stále otepluje.

Vědci nicméně nebyli schopni vysvětlit, proč se v zalesněných oblastech vyskytuje více srážek, ale myslí si, že by to mohlo být způsobeno tím, že vzrostlé stromy zpomalují vířící se vzduch a tím poskytují více času na rozvoj srážek. 

Sázení nových stromů probíhá intenzivně v poslední době i v České republice, zejména poté, co jich celá řada byla vykácena po kůrovcových kalamitách. Dále čtěte: Kočičí zlato není tak bezcenné, jak jsme si dosud mysleli. Nějaké zlato v něm přeci jen je.

Zdroj info: Nature.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?