Po staletí zaměstnával tento zázrak historiky a archeology mnoha záhadami. Nyní je vše jasné

 Záhady a tajemství 
31. července 2020 12:44 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Alespoň jedna záhada Stonehenge byla vyřešena Pixabay
Stonehenge, neolitický zázrak v jižní Anglii, po staletí zaměstnával historiky a archeology mnoha záhadami. Jak byl postaven? Jakému účelu sloužil a odkud pocházejí jeho mohutné pískovcové balvany?

Tato poslední otázka může mít konečně odpověď poté, co nová studie potvrdila, že většina obřích kamenů, známých jako sarseny, mají společný původ ve West Woods, místa vzdáleného 25 km.

Stonehenge postavila organizovaná společnost

Nový nález podporuje teorii, že balvany byly přivezeny do Stonehenge přibližně ve stejnou dobu, tedy kolem roku 2500 před n. l., kdy probíhala druhá fáze výstavby, což je pro historiky znamením, že jeho stavitelé byli z vysoce organizované společnosti.

To ale také odporuje předchozímu tvrzení, že jeden velký sarsen pocházel z bezprostředního okolí Stonehenge a byl postaven před ostatními.

Většina kamenů má stejné chemické složení

Hlavní autor studie David Nash, profesor fyzikální geografie na University of Brighton, řekl, že on a jeho tým musel vymyslet novou techniku pro analýzu kanenů. Nejprve použili přenosné rentgenové paprsky k analýze chemického složení hornin, které jsou z 99 % tvořeny oxidem křemičitým, ale obsahují stopy několika dalších prvků. "To nám ukázalo, že většina kamenů má společnou chemii, což nás vedlo k identifikaci, že zde hledáme jeden hlavní zdroj,“ řekl Nash.

Dále vědci zkoumali dva vzorky jádra z jednoho z kamenů, které byly získány při restaurátorských pracích v roce 1958, ale které pak záhadně zmizely a znovu byly objeveny v letech 2018 a 2019. U těchto vzorků provedli sofistikovanější analýzu pomocí zařízení pro hmotnostní spektrometrii, které detekuje větší rozsah prvků s vyšší přesností.

Výsledek byl poté porovnán s dvaceti možnými místy, kde by se podobné horniny mohly nacházet, a našli shodu. Přitom dosud pouze anglický přírodní filozof 17. století John Aubrey dříve předpokládal spojení mezi Overton Wood, jak se pravděpodobně kdysi West Woods říkalo, a Stonehenge.

Jak byly balvany dopraveny na místo, zůstává nejasné

To, jak byli tehdy lidé schopní přepravovat balvany o hmotnosti až 30 tun na vzdálenost 25 kilometrů, zůstává záhadou. Odborníci předpokládají, že balvany táhli na saních. Pravděpodobně také West Woods bylo nejbližším místem, odkud se tak masivní balvany daly do Stonehenge přepravit.

Tato oblast však byla také místem rané neolitické činnosti. Je domovem obrovského starobylého pohřebiště, jsou zde také prehistorická obdělávaná pole, která jsou nyní porostlá lesy, a polissoir, tedy skála používaná k zaostření starověkých kamenných seker.

Nash uvedl, že technika, kterou výzkumný tým vymyslel, by mohla pomoci odpovědět na další archeologické otázky, jako je například cesta, kterou lidé použili k přepravě balvanů, což tým hodlá odvodit od případných sarsenových štěpků. Dále čtěte: Nová genetická studie odhalila zajímavé skutečnosti o dvou vzdálených kulturách.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod