Einstein měl zase pravdu. Černé díry nutí hvězdy k podivným věcem

 Vesmír 
20. dubna 2020 09:18 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Gravitační pole černé díry je natolik silné, žádný objekt včetně světla nemůže tuto oblast opustit Depositphotos
Astronomové znovu prokázali Einsteinův objev, tentokrát pomocí pozorování, která odhalují podivnou oběžnou dráhu hvězdy kroužící kolem černé díry. Co to ale znamená?

V roce 1915 Albert Einstein předpověděl, že gravitační tah černé díry bude dostatečně silný, aby ovlivnil oběžné dráhy objektů, které je obklopují.

Supermasivní černá díra nutí hvězdu obíhat

Nyní, o více než století později, mapovalo několik mezinárodních vědců pohyb hvězdy, která dokazuje tuto Einsteinovu teorii. Hvězda se nazývá S2 a rychlostí přibližně jednou za 16 let obíhá kolem supermasivní černé díry ve středu naší vlastní galaxie, která se nazývá Střelec A. Černá díra leží asi 26 000 světelných let od Slunce.

Normálně se totiž hvězda na oběžné dráze pohybuje po elipse a oběžné dráhy se uzavírají. Ale když je gravitace velmi silná, elipsa se vychyluje z oběžné dráhy a vytváří růžici.

Astronomové použili k prokázání Einsteinovy teorie dalekohledy Evropské jižní observatoře. Těmi sledovali hvězdu S2 po dobu 27 let a tým s názvem GRAVITY použil tato data k přesnému zmapování její cesty.

Einstein tím vysvětloval, proč se Merkur pohybuje jinak

Tento typ pohybu, který je způsoben deformací časoprostoru, je znám jako Schwarzchildova precese. Merkur se ostatně pohybuje podobným způsobem, ale je méně výrazný, protože gravitační vliv Slunce není tak silný jako u černé díry.

Einstein ve své době navrhnul, že jeho nová teorie by mohla být použita k vysvětlení zvláštní dráhy Merkuru. Nakonec se znovu ukázalo, jak velkou měl ve všem pravdu. Dále čtěte: NASA chce na Měsíci postavit obrovský rádiový dalekohled.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?