Nová studie přichází s opravdu šokující zprávou. Lední medvědi vyhynou koncem století

 Země a Příroda 
14. října 2021 10:07 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokud celoroční led zmizí, celé ekosystémy závislé na ledu se zhroutí Pixabay
Nová studie přichází s opravdu šokující předpovědí. A ta zní, že do konce tohoto století může arktický mořský led během léta zmizet, což bude znamenat vyhynutí ledních medvědů a dalších druhů závislých na ledu.

Dokonce i podle těch nejoptimističtějších scénářů oteplování v důsledku změny klimatu se mořský led do roku 2050 dramaticky ztenčí. Pokud vše půjde ještě o něco hůře, pak lední medvědi a tuleni, kteří na arktickém ledě žijí, zmizí ze Země do roku 2100, jak uvedli vědci v nové studii.

Zhroucené ekosystémy

"Pokud celoroční led zmizí, celé ekosystémy závislé na ledu se zhroutí,“ uvedl spoluautor studie Robert Newton, vedoucí vědecký pracovník observatoře Země Lamont-Doherty na Columbijské univerzitě.

Arktická ledová plocha se každým rokem zvětšuje a zmenšuje a dosahuje minimálního rozsahu na konci letní sezony tání v září, než dosáhne zase svého maxima v březnu. Ale protože oxid uhličitý a další skleníkové plyny stále více přispívají k oteplování atmosféry, rozpětí mořského ledu se mezi stále se zmenšujícími hranicemi meziročně zmenšuje.

Ještě horší je, že množství staršího, silnějšího arktického ledu, které přežilo alespoň jednu sezonu tání, je rekordně nízké, přibližně jde asi o čtvrtinu celkového počtu zaznamenaného prvními satelitními průzkumy před 40 lety. Dramatičtější pokles pokrytí ledem by mohl mít ochromující dopad na životy zvířat, která přebývají na nebo pod měnící se ledovou sítí, a to včetně fotosyntetických řas, drobných korýšů, ryb, tuleňů, narvalů, velryb skalních a samotných ledních medvědů.

Protože jsou specializovanými predátory, lední medvědi jsou obzvláště náchylní k vyhynutí, jakmile led zmizí. Arktičtí medvědi se přizpůsobili tomu, že se skrývají na mořském ledu a loví především tuleně. Lední medvědi mají čelisti přizpůsobené ke konzumaci měkkého tuku a masa a ačkoliv se medvědi na pevnině přizpůsobili a stravují se vejci mořských ptáků, studie z roku 2015 publikovaná v časopise Frontiers in Ecology and the Environment zjistila, že kalorie, které získávají z těchto zdrojů, nevyváží ty, které medvědi potřebují a získávají ze své přirozené potravy.

Lední medvědi se budou v lepším případě křížit s grizzly

Tyto změny by tedy mohly způsobit kompletní vyhynutí ledních medvědů nebo v lepším případě vést k rozsáhlejšímu křížení s medvědy grizzly, kteří se pro změnu v souvislosti s oteplováním klimatu uchylují více na sever.

Tento proces by nakonec mohl tzv. nahradit lední medvědy hybridními medvědy, které vědci nazvali medvědy "pizzly“. Nicméně v pesimistiském scénáři vědci očekávají, že všechen led nakonec zmizí a s ním i celý ekosystém na ledu závislý. Dále čtěte: Může za globální oteplování skutečně průmysl? Led v Antarktidě prozradil, že problémy s uhlíkem se datují před 14. století.

Zdroj: Earth´s Future.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod