Botanici našli nejošklivější orchidej na světě

 Země a Příroda 
22. prosince 2020 13:32 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nový druh orchideje je opravdu nevzhledný J. Hermans
Krása znamená pro každého trochu něco jiného, ale u nově objevené orchideje se s největší pravděpodobností všichni shodnou. Je totiž opravdu hodně škaredá.

Gastrodia agnicellus z lesů na Madagaskaru byla botaniky v Královské botanické zahradě ve Velké Británii prohlášena za nejošklivější orchidej na světě. A většina z nás s nimi bude souhlasit.

Škaredá orchidej roste pod zemí

Tato ošklivá orchidej je totiž pro odborníky fascinující. Mezi orchidejemi je dost neobvyklá, a navíc se dosud úspěšně ukrývala v lesním porostu. A tady je potřeba zdůraznit, jak důležité je chránit životní prostředí. Ačkoli byla právě objevena, G. agnicellus je již považována za ohrožený druh.

A proč byla tato orchidej objevena až nyní? G. agnicellus totiž tráví většinu svého života pod zemí, nad kterou se dostává jen po dobu dvou měsíců v roce, konkrétně v srpnu a září. Tou dobou kvete a plodí, a následně znovu zmizí pod zem.

Původně si ji pletli s jinou orchidejí

"Gastrodia agnicellus byla nalezena na jihu Madagaskaru už v 90. letech, ale tehdy byla označena jako součást rodu Gastrodia madagascariensis," napsal botanik Johan Hermans ze zahrad Kew v oficiálním popisu druhu. "Během exkurze na Madagaskar v prosinci 2017 byla v oblasti Ranomafana poprvé zaznamenána Gastrodia s vysokými suchými infrastrukturami a byly nalezeny vyvíjející se květenství."

"Teprve poté, co byla odstraněna vrstva podestýlky, byl také objeven malý počet květů. Brzy vyšlo najevo, že květy se zcela liší od květů druhu G. madagascariensis, a že jde o dosud neznámý druh.“

Orchideje byly nalezeny v hlubokém stínu ve vlhkém lese u kmenů stromů, ukryté mezi květinami, mechem a podestýlkou. Přesto vydávaly příjemnou, pižmovou vůni připomínající růže, která ještě v teplejších teplotách zesílila, napsal Hermans. Poté, co jsou květiny opylovány, stonek roste, což pravděpodobně pomůže rozptylu semen.

A stejně jako je tomu u ostatních členů rodu Gastrodia, ani tato orchidej nemá žádné listy a ve skutečnosti vůbec nemá fotosyntetickou tkáň. Je to proto, že tato rostlina je holomycotrof - druh orchideje, který se spoléhá pouze na vztah s houbami, pokud jde o živiny, které potřebuje k přežití. Houba extrahuje živiny, jako je uhlík z půdy nebo jiných rostlin, a orchidej z houby usrkává to, co potřebuje.

U G. agnicellus je její přesný vztah s houbami jednou z několika neznámých a vědci tedy tuto novou orchidej budou ještě dlouho studovat, aby se o ní dozvěděli co nejvíce. Dále čtěte: Řetězec aljašských ostrovů může být ve skutečnosti jedna monstrózní sopka.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod