Astronomové stále hledají mimozemšťany a jejich struktury, ale co teoreticky mohou oni sami vidět z vesmíru tady na Zemi?

 Vesmír 
18. července 2022 11:07 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Pyramidy v Gíze z vesmíru pouhým okem vidět nejsou Depositphotos
Lidé se stále více dívají do vesmíru, aby našli nějaké mimozemské struktury, ale málokdo si položí otázku, co by vlastně případně samotní mimozemšťané mohli z vesmíru vidět na Zemi. Zaznamenali by třeba newyorské nebo dubajské mrakodrapy, nebo snad něco jiného?

Překvapivě celkem hodně staveb, jež lidská civilizace vybudovala, lze vidět z vesmíru. Otázkou ale je, jak blízko by ale případní mimozemšťané museli přiblížit, aby nějakou takovou stavbu zaznamenali. My sami to totiž máme vyzkoušené prakticky jen výšky, ve které se zhruba nachází Mezinárodní vesmírná stanice ISS. Ta pro upřesnění obíhá Zemi ve výšce 400 kilometrů.

Nicméně představme si, že by se zkrátka mimozemšťané skutečně přiblížili na tuto relativně malou vzdálenost. Co by tedy viděli?

Překvapivě by neviděli žádný mrakodrap nebo egyptskou pyramidu, ale Důl Bingham Canyon Mine, který leží 32 km od Salt Lake City. Je to zjednodušeně řečeno největší a nejhlubší jáma, jakou kdy lidé vykopali a proto je bezpečně vidět bez použití jakékoliv optiky z ISS i z raketoplánů, které obíhaly Zemi ve výšce ještě o 100 kilometrů vyšší.

Krásná vyhlídka z ISS je také na čínskou přehradu Tři soutěsky, která je největším zařízením na výrobu energie na světě. Je dlouhá dva kilometry a na výšku má 185 metrů. A podobný výhled je i na dubajský uměle vybudovaný ostrov, kde jsou stovky luxusních hotelů a restaurací. I když tady už je viditelnost zaručena prakticky jen od tzv. Kármánovy linie, která podle světových standardů definuje hranici vesmíru ve výšce 100 kilometrů. Takže na ISS už by na Palm Jumeirah spíš potřebovali nějakou běžnou optiku.

A co dalšího by mohli mimozemšťané vidět, kdyby přiletěli tak blízko, že bychom je konečně nejspíš viděli i my? Určitě některé dálnice, i když to hodně záleží od lokality a počasí. Další lidmi vybudované struktury, které by mohly být výšky 100 až 400 kilometrů vidět, jsou už jen předmětem spekulací.

Mohly by to za jistých okolností být pyramidy v Gíze, ale někteří astronomové i astronauté tvrdí, že pouze s dalekohledem,  astronaut Leroy Chiao, který byl na ISS nicméně tvrdí, že ze stanice pyramidy viděl bez použití optiky. Sám ale následně upřesnil, že bez dalekohledu viděl jen dvě největší z pyramid a ještě navíc jen jako nějaké tečky v dálce.

Astronauti, kteří v různých obdobích pracovali na ISS nicméně shodně tvrdí, že ze stanice pouhým okem viděli různá města, ovšem jen jako nějaké šedé tečky, takže samozřejmě nešlo rozeznat, o jaká města se jedná. Na to by už potřebovali skutečnou výkonnou optiku.

A to je asi tak všechno. Takže vlastně nic moc. Pokud by se na lidmi vybudované struktury na Zemi chtěli mimozemšťané podívat jen tak okem z okénka své vesmírné lodi, moc by toho neviděli, i kdyby přiletěli tak blízko Zemi. I oni by na to všechno, co jsme na Zemi vybudovali a postavili, potřebovali pořádné dalekohledy.

Najít ve vesmíru nějaké struktury, které někde vybudovaly nějaké civilizace, není tedy vůbec snadný úkol, minimálně pro civilizaci na naší současné technologické úrovni. A právě tato úroveň je podle vědců v současné době největší překážkou hledání mimozemského života nebo stop po něm. Zkrátka stále jako civilizace nejsme na takové technologické výši, abychom mohli v této disciplíně uspět v nejbližší době. Pokud pro nás tedy případní mimozemšťané nepřipraví nějaké velké překvapení.

Autorský článek, další zdroj: Live Science

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?