Nově objevená mimozemská planeta má atmosféru z odpařených kovů

 Vesmír 
08. února 2022 11:27 / Mirka Malá
  2
📷
1 fotografie v galerii
Planeta s atmosférou obíhá kolem své horké modré hvězdy ESA (volný zdroj foto)
Vědci objevili mimozemskou planetu s atmosférou, která je vrstvená jako ta naše. Pravdou ale je, že nám lidem by se na ní žilo těžko.

Planeta, která dostala označení WASP-189b, je vědcům už nějaký čas známá. Leží asi 322 světelných let od Země, je to plynný obr, který obíhá kolem své hvězdy 20krát blíže než Země kolem Slunce, což z něj dělá parný svět. Ale v nové studii této exoplanety vědci našli první náznak, že planeta má složitou atmosféru, stejně jako má ta naše.

Planeta s trojrozměrnou atmosférou

"V minulosti astronomové předpokládali, že atmosféry exoplanet existují jako jednotná vrstva," uvedl Jens Hoeijmakers, astrofyzik z Lund Observatory ve Švédsku a spoluautor nového výzkumu ve svém prohlášení. "Naše výsledky však ukazují, že dokonce i atmosféry intenzivně ozářených obřích plynných planet mají složité trojrozměrné struktury." 

Poté, co vědci atmosféru složitě studovali, zjistili, že zjištěné chemické otisky v atmosféře jsou ovlivněny stejným Dopplerovým efektem, který způsobuje, že siréna zní jinak při přibližování a oddalování. Ve své analýze výzkumníci našli mírně odlišné Dopplerovy efekty mezi různými chemikáliemi, což naznačuje, že se pohybovaly v atmosféře různě, a proto má složitou strukturu. "Věříme, že silné větry a další procesy by mohly způsobit tyto změny," uvedla v prohlášení Bibiana Prinoth, hlavní autorka studie a doktorandka na univerzitě v Lundu. "A protože otisky různých plynů byly změněny různými způsoby, myslíme si, že to naznačuje, že existují v různých vrstvách, podobně jako by se otisky vodní páry a ozónu na Zemi jevily jinak změněné z dálky, protože se většinou vyskytují v různých vrstvách atmosféry." 

Atmosféra z kovů a velké horko

Mezi konkrétními chemikáliemi, které tým identifikoval, byla jedna zvláště zajímavá. Jde o oxid titaničitý, o kterém se vědci domnívají, že by mohl absorbovat krátkovlnné světlo, jako to dělá ozónová vrstva Země. Také se v atmosféře WASP-189b  nachází několik různých kovů včetně železa, chromu, hořčíku a vanadu. I když my lidé obvykle nepovažujeme kovy za plynné, vzhledem k teplotám na WASP-189b to není překvapivé. Hvězda planety je obzvláště horká a planeta je natolik blízko, že oběžná dráha trvá jen 2,7 pozemského dne.

Další práci při zkoumání planety s atmosférou podobnou té naší obstará už teleskop Jamese Webba, který je už po svém vypuštění na své pozici a brzy zahájí svoji misi.

Zdroj: Space, Unibe.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod