Prehistorické monstrum měřilo přes tři metry a vážilo téměř tunu. K vymření největších ptáků planety přispěl pravděpodobně i člověk

 Země a Příroda 
15. dubna 2024 09:19 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Vorombe titan žil před dávnými časy na Madagaskaru Depositphotos
Největší zástupce ptáků, který kdy žil na naší planetě, měřil přes tři metry a jeho váha mohla dosahovat až osmi set kilogramů. Pro srovnání - největší dnešní pták je pštros, který může dosahovat váhy 150 kilogramů. Obří, takzvaný sloní pták byl pojmenován Vorombe titan.

S délkou tři metry a váhou kolem osmi set kilogramů byl Vorombe titan jednoznačně největším nelétavým ptákem v historii naší planety. Takzvaných sloních ptáků, jak jim vědci často přezdívají, existovalo na Zemi několik druhů. Pouze někteří z nich ale dosahovali takto extrémních rozměrů.

Ve fosilních záznamech jsou z těchto tvorů často dochovány jen úlomky kostí, takže je velice obtížné jednotlivé druhy vědecky popsat. Jak přesně tito ptáci vypadali není z malých vzorků možné určit, proto se vědci alespoň rozhodli vybrat největšího z nich.

V rámci výzkumu analyzovali stovky kostí, které jsou uložené v muzeích celého světa. Nejenže tak prozkoumali jejich rozměry, ale poprvé i vzájemné vztahy v čeledi Aepyornidae. Dlouho byl za vůbec největšího považován Aepyornis maximus, až v roce 1894 popsal jeden britský vědec ještě většího nelétavého ptáka s názvem Aepyornis titan.

Aepyornis titan byl řadu let předmětem spekulací, protože část vědců se domnívala, že se nejedná o samostatný druh. Výzkum potvrdil, že rozměry i struktura kostí tohoto tvora jsou natolik specifické, že se o samostatný druh jedná a dostal jméno Vorombe titan.

Sloní ptáci sehráli klíčovou roli v evoluci madagaskarské megafauny. Obří ptáci měli totiž díky svým rozměrům enormně velký dopad na širší ekosystém této oblasti: kontrolovali vegetaci, šířili biomasu a když vyměšovali, šířili i semena rostlin po celém ostrově.

Nedávno vědci zveřejnili výsledky výzkumu, díky kterému zjistili, že obří ptáci na Madagaskaru žili ještě v době, kdy ho začali kolonizovat lidé. K jejich vymření tak možná přispěl i člověk.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?