Lovci a sběrači z polárních oblastí to uměli se železem. Vědci ve Švédsku objevili starodávné pece

 Objevy 
10. ledna 2022 13:27 / Radek Chlup
  4
📷
2 fotografie v galerii
Lovci a sběrači žijící na území dnešního Švédska se usazovali poblíž klíčových zdrojů Pixabay
Archeologické práce na území severovýchodního Švédska vedly k nalezení starodávných pecí a ohnišť, které před více než 2000 lety používali lovci a sběrači k obrábění kovů. Tyto pece se pokročilostí vyrovnaly pecím využívaným zemědělskými komunitami daleko na jihu.

Opracovávání železa podle vědců začaly provozovat velké zemědělské společnosti v jihozápadní Asii před 3000 lety. Odsud se mělo tohle umění dostat do zbytku světa konče severní Skandinávií a dalšími arktickými oblastmi mezi lety 700 až 1600 n. l. 

Podle archeologických objevů z posledních let však byla technologie pokročilejších pecí relativně brzy ovládnuta také menšími severskými společnosti, což potvrzuje i vědecká práce aktuální. 

Lovci a sběrači byli usazenější 

Vědci ze švédské Luleå University of Technology objevili ve dvou lokalitách Sangis a Vivungi celkem tři důmyslné pece s keramickým obložením stěn a několik ohnišť. Součástí nálezů byly zvířecí kosti, úlomky keramiky, železné a ocelové předměty, lisovaná bronzová přezka, odpad se stopami mědi a železnou rudu, což prokazuje obrábění železa a výrobu kovových předmětů.  

Podle radiokarbonového datování lovci a sběrači pracovali se železem v oblasti Sangis v letech 200 a 50 př. n. l. Jeho výroba ve Vivungi podle vědců začala kolem roku 100 př. n. l. Datování nalezených kostí prozradilo, že lovci a sběrači tuto lokalitu pravidelně obsazovali od roku 5300 př. n. l. do roku 1600 n. l. 

Nalezené pece s ohništi a dalšími předměty naznačují, že zdejší lovci a sběrači nebyli tak mobilní, jak si vědci mysleli. Tyto skupiny se totiž musely po určitou dobu usadit poblíž klíčových zdrojů. A když se přesouvaly chladnými, zalesněnými prostranstvími, možná si vyměňovaly zdroje a znalosti metalurgie. Psali jsme také: Životní prostředí výrazně měnili už lovci a sběrači, zjistili vědci

Zdroj: Cambridge University.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?