Vědci na základě svého nejnovějšího výzkumu potvrdili, že kouření marihuany zhoršuje zrak a vnímání okolí

 Věda a Výzkum 
30. června 2022 10:55 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vědci zjistili, co se děje se zrakem při kouření trávy Unsplash
Vědci na základě svého nejnovějšího výzkumu potvrdili, že kuřáci marihuany mají, zjednodušeně řečeno, změněné vidění. Jinými slovy, kouření trávy poměrně výrazně ovlivňuje zrakové funkce.

Vědci z University of Granada ve své nové studii publikované ve vědeckém časopise Scientific Reports uvádí, že kouření marihuany má velké dopady jak na ostrost vidění, tak i na kontrast a v neposlední řadě i na schopnost zrakového soustředění se. A to samozřejmě ovlivňuje mnohé. Jedním z vnějších projevů kouření marihuany jsou pak zarudlé oči, takže takového uživatele této drogy poznáte na první pohled. Děje se tak proto, že marihuana rozšiřuje oční cévy.

Zajímavé ovšem je, že kuřáci marihuany, kteří se studie zúčastnili, byli přesvědčení, že vidí stále stejně, větší část z nich nicméně přiznala jen mírné zhoršení zraku. To znamená, že uživatelé marihuany si problémy se zrakem pod vlivem drogy ani neuvědomují.

Testy v rámci studie konkrétně ukázaly nižší binokulární zrakovou ostrost a horší střední kontrastní citlivost. Dále se u účastníků studie zvýšilo tzv. rozptýlené světlo, což znamená, že kuřáci marihuany viděli více halo, tedy halové jevy. Můžete si to představit tak, jako když vidíte halo kolem Slunce. Sami účastníci pak vesměs potvrdili, že skutečně viděli halo, a dokonce tři čtvrtiny z nich potvrdilo, že hůře vidí v noci a špatně se jim řídí.

Zjevně nejhorším zrakovým projevem kouření marihuany je ale částečná ztráta ostrosti, což samozřejmě v běžném životě zhoršuje schopnosti při řízení auta, čtení či práci na počítači. A také se mění samotný proces vnímání, protože procesy vizuálního zpracování toho, co vidíme, jsou marihuanou zhoršené. Jinými slovy, vnímání toho, co vidíme, je pokřivené a interakce s okolím je pak samozřejmě zhoršená.

Přesto marihuana patří k nejvíce zneužívaným návykovým látkám. Jiné studie už dávno prokázaly, že dlouhodobé kouření marihuany má nevratné důsledky pro zdraví lidského těla. Při zneužívání této návykové látky totiž dochází k mnoha změnám v centrálním nervovém systému a navíc se z těla psychoaktivní látka tetrahydrokanabinol (THC) vylučuje jen velmi pomalu. To znamená, že se tato látka postupně hromadí v těle a trvale poškozuje jak tělesné, tak i duševní zdraví.

Dlouhodobým kouřením marihuany mimo jiné dochází k nevratnému poškození paměti a k celkovému zpomalení reakčních schopností. Dochází rovněž k nevratným změnám v psychice člověka, který se v čase stává stále více otupělý, bez emocí, a mohou se vyvinout i závažné psychické choroby. Kromě toho, že ovlivňuje plodnost, zvyšuje riziko potratu, stojí dlouhodobé kouření marihuany i za vznikem chronické bronchitidy.

Přestože je marihuana považována za tzv. měkkou drogu a její uživatelé se zpravidla domnívají, že jim kouření této drogy nijak neškodí, je vědou prokázáno, že je to právě naopak. A poškozené vidění a vnímání okolí je toho jenom důkazem.

Autorský článek, další zdroj: Scientific Reports

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?