V Egyptě byl nalezen mimozemský kámen, který nepochází z naší sluneční soustavy

 Vesmír 
19. května 2022 18:14 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
V Egyptě dosud ležela ukryta další nevysvětlitelná hádanka Unsplash
Kousek supernovy byl nalezen v Egyptě. Ale jak se tam mohl dostat? Analýza kousku kamene nicméně už potvrdila jeho mimozemský původ. Kámen dokonce nepochází ani z naší sluneční soustavy.

O supernovách toho víme hodně. Když bílý trpaslík pohltí jinou hvězdu, dochází k obrovskému výbuchu. Mohly ovšem trosky nebo části takového výbuchu doputovat až na Zemi, konkrétně do Egypta? Vědci si myslí, že ano, protože to jim potvrdila analýza vzorků z nalezeného mimozemského kamene.

Prachová a plynová analýza potvrzují supernovu

Vědci z Johannesburgské univerzity potvrdili, že analyzované vzorky obsahují částice prachu a plynu  obklopujícího supernovu.

Kámen pojmenovaný Hypatia byl nalezen v Egyptě už v roce 1996, vědci v Johannesburgu ho ale zkoumali až nyní. Domnívají se, že z plynu a prachu se nakonec utvořil kámen. "V jistém smyslu bychom mohli říci, že jsme při činu zachytili výbuch supernovy, protože atomy plynu z výbuchu byly zachyceny v okolním oblaku prachu, který nakonec vytvořil mateřské tělo Hypatie," napsali vědci ve své studii publikované v Icarusu.

Kámen navíc podle chemického složení s největší pravděpodobností nepochází z naší sluneční soustavy. Výbuch supernovy tedy pravděpodobně kdysi nastal mimo naši sluneční soustavu, jak podle vědců potvrzují nízké hladiny křemíku, manganu a chromu a vyšší hladiny železa.

Vědci ale o původu kamene sami spekulují. Jednou z verzí například je, že se prach mohl přimíchat do mlhoviny, když se tvořila naše sluneční soustava. Pro zpřesnění svých hypotéz budou muset provést ještě další analýzy.

Co ve své studii naopak vůbec neřeší je fakt, jak se kámen utvořený po výbuchu supernovy teoreticky někde daleko za naší sluneční soustavou, vůbec mohl dostat zrovna do Egypta. Fandové teorie, že staří Egypťané byli ve spojení s mimozemšťany, tak dostávají do ruky další argumenty.

Autorský článek, další zdroj: Icarus

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?