Vozítko Curiosity je na Marsu silně poškozené. Snad ještě chvíli vydrží

 Vesmír 
10. února 2022 17:18 / Mirka Malá
  18
📷
2 fotografie v galerii
Zejména kola Curiosity dostávají na Marsu pořádně zabrat NASA (volný zdroj foto)
Rover Curiosity toho za posledních devět let na Marsu sjezdil opravdu hodně, a je to na něm vidět. Těžký terén Marsu na něm zanechal četná poškození.

Drsná krajina uvnitř kráteru Gale na Marsu zanechala na šesti hliníkových kolech vozítka Curiosity značné stopy. Poškození kol vypadá dramaticky, ale vědci si myslí, že Curiosity ještě chvíli vydrží prozkoumávat kráter Gale."Očekáváme, že zbývající odometrie bude dostatečná pro podporu Curiosity po zbytek jeho mise," řekl mluvčí NASA Andrew Good.

Konec mise je až za 4 roky

Curiosity o velikosti auta přistálo na dně kráteru Gale v srpnu 2012 a jeho úkolem je zjistit, zda tato oblast mohla někdy podporovat mikrobiální život. Robot na tuto otázku brzy odpověděl a zjistil, že Gale v dávné minulosti hostil potenciálně obyvatelný systém jezer a potoků, který pravděpodobně přetrvával po miliony let. Od září 2014 pak Curiosity vytrvale šplhá po úbočích hory Mount Sharp, která se tyčí do úctyhodné výšky 5,5 kilometru.

Rover hledá stopy o dávném přerodu Marsu z relativně teplého a vlhkého světa na mrazivou pouštní planetu, kterou známe dnes. Vozítko Curiosity k dnešnímu dni urazilo na Marsu celkem 27,14 km, mnoho z nich přes členitý, skalnatý terén. Kola roveru začala vykazovat známky opotřebení relativně brzy během mise, což podnítilo NASA k přijetí určitých opatření, například mu vybírala trasy po mírnějším terénu a také zlepšila kontrolu trakce, která upravuje rychlost Curiosity v závislosti na typu terénu.

Faktem ale je, že původně mise roveru Curiosity měla trvat jen dva roky a navzdory tomu po Marsu jezdí už deset let. Podle NASA jeho nukleární pohonný systém má vydržet 14 let, takže rover ještě může pár let jezdit, pokud jeho kola definitivně nezničí náročný povrch Marsu.

Curiosity pomáhá i roveru Perseverance

Protože problém s poškozením kol není novinkou posledních měsíců, byly zkušenosti s vozíkem Curiosity zužitkovány při stavbě roveru Perseverance, který na Marsu přistál v loňském roce. Především velikost a design kol u nového roveru jsou robustnější, a měly by tedy vydržet větší zátěž.

Zdroj: Space, NASA.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty