Nový výzkum potvrdil, že lidé se jednou pravděpodobně vyvinou v jedovaté tvory

 Věda a Výzkum 
10. dubna 2021 07:52 / Mirka Malá
  6
📷
2 fotografie v galerii
Evoluce z nás zřejmě udělá jedovaté jedince Depositphotos
Mohly by se u budoucích lidí vyvinout jedové žlázy? V novém výzkumu vědci zavírají dlouho otevřené dveře tím, že kauzálně spojují rané slinné žlázy s těmi, které se nakonec staly jedovými žlázami u mnoha zvířat.

Protože sliny jsou běžné, znamená to, že u kohokoliv se slinnými žlázami se nakonec může vyvinout jed, a to od myší až po člověka.

Jak se vyvíjí jedové žlázy

Nejprve fakta. V této studii se vědci z Okinawského institutu pro vědu a technologii (OIST) a Australské národní univerzity snažili odpovědět na starou otázku v evoluční biologii: jak se vyvíjely jedové žlázy u zvířat? "Systémy orálního jedu se několikrát vyvinuly u mnoha obratlovců. Jak a kdy se vyvinuly, však stále není dobře pochopeno,“ vysvětlují vědci.

Aby se zúžilo pole možných odpovědí, vědci studovali skupinu několika tisíc genů, u kterých bylo zjištěno, že jsou exprimovány v tandemu s uvolňováním jedu u zvířat s jedovými žlázami. Zjistili, že stejné geny a fyzikální mechanismy fungují v obyčejných slinných žlázách i u jiných zvířat.

"Zjistili jsme, že celková genová exprese jedové žlázy byla překvapivě dobře zachována ve srovnání se slinnými žlázami jiných amniotů. Charakterizovali jsme metavenomovou síť, tedy síť přibližně 3 000 nesekretovaných genů, které jsou silně koexprimovány s toxiny a jsou primárně zapojeny do skládání a modifikace proteinů.“

Zjednodušeně řečeno, slinné žlázy obsluhují prázdné misky a jedové žlázy slouží miskám plným jedu. Chybějící kousek není v genech ani v mechanismu, ale v obsahu toho, co se uvolňuje ze žláz, tedy speciálních proteinů.

Záhada jedu vyřešena

Otázka jedovatých zvířat byla dosud poněkud záhadná. Ale jen z toho důvodu, že ji nikdo nikdy pořádně nezkoumal. "Zatímco mnoho hadů používá k zajištění kořisti systém orálního jedu, existují také savci, jako jsou rejsci a solenodoni, kteří vyvinuli systémy orálního jedu (založené na slinných žlázách) pro zachycení kořisti nebo obranu," říkají vědci. Existují tisíce jedovatých druhů zvířat.

Takže to znamená, že skupina jedovatých zvířat je ve skutečnosti opravdu veliká a my pravděpodobně budeme další skupinou, která se přidá.

"U jedovatých hadů prošly genové rodiny většími expanzemi a vyvinuly se podstatně vyšší rychlostí než v jiných liniích, jako jsou savci," říkají vědci, a proto tito hadi chrlí vysokooktanový jed ve srovnání s vodnatým jedem savců.

Fakt, že to všechno začíná ve slinných žlázách, však znamená, že se savci máme další společné rysy. Dále čtěte: Zvířata bez hlavy a kostry. Vědci vysledovali spojitost genů lidí s podivnými tvory.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?