Pravda o Velké čínské zdi. Archeologové odhalili po staletí skryté tajemství

 Objevy 
01. července 2020 07:25 / Mirka Malá
  17
📷
4 fotografie v galerii
Všechny části zdi nebyly postaveny kvůli obraně Depositphotos
Už jsme si v případě Číny zvykli, že prezentovaná pravda je ve skutečnosti minimálně trochu jiná. A dokonce to platí i pro historii. Vědci totiž nyní odhalili, že samotná Velká čínská zeď, nebo alespoň její část, ve skutečnosti sloužila jiným účelům.

Když totiž vědci zmapovali 740 kilometrů dlouhý úsek severní části zdi, odhalili po staletí skryté tajemství.

Zeď ve skutečnosti sloužila ke kontrole obyvatel

„Před naším výzkumem si většina lidí myslela, že účelem zdi bylo zastavit armádu Čingischána,“ řekl Gideon Shelach-Lavi z hebrejské univerzity v Jeruzalémě, který vedl dvouletou studii.

Ale severní linie ležící většinou v Mongolsku prochází údolími, je relativně nízká na výšku a blízko cest, což ukazuje na její nevojenské funkce.

"Náš závěr je, že se jednalo spíše o sledování nebo blokování pohybu lidí a hospodářských zvířat, možná i o výběr daní," řekl Shelach-Lavi.

Zeď je symbolem Číny

Stavba Velké čínské zdi, která je rozdělena do úseků a má celkovou délku přes 21 tisíc kilometrů, začala ve třetím století před naším letopočtem a pokračovala po staletí.

Severní linie, také známá jako „Čingischánova zeď“, odkazující na legendárního mongolského dobyvatele, byla postavena mezi 11. a 13. stoletím, kdy se už ke stavbě zdi používaly cihly a kámen.

Shelach-Lavi a jeho tým izraelských, mongolských a amerických vědců použil drony, satelitní snímky s vysokým rozlišením a tradiční archeologické nástroje pro zmapování zdi a nalezení artefaktů, které by napověděly, k čemu a jak severní část zdi kdysi sloužila.

Podle Shelach-Laviho byla právě severní linie současnými vědci do značné míry přehlížena. A tak jsou jeho závěry poměrně překvapivé. Znamená to totiž, že už před staletími Čína měla potřebu kontroly nad svým obyvatelstvem.

I z mnoha jiných zdrojů vyplývá, že samotná zeď nemohla, a tudíž ani nikdy neměla za úkol odrazit masivní útok nějakého nepřátelského vojska, protože armáda by zeď zcela jistě překonala.

Velká čínská zeď jako jeden ze symbolů Číny

Přesto je ale Velká čínská zeď vnímána jako jeden ze symbolů Číny. I slova státní hymny odkazují na „novou Velkou zeď z masa a krve“, kterou vytvořili čínští vlastenci tváří v tvář nepřátelské invazi. Dále čtěte: Archeologové objevili jezreelské vinařství, o kterém se zmiňuje bible.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod