Amatérský radista objevil satelit z dob studené války

 Objevy 
10. května 2020 08:01 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Satelit byl deaktivován v roce 1972 Depositphotos
Amatérský radista narazil na signál amerického vojenského satelitu opuštěného téměř před padesáti lety. Satelit LES-5, který byl uveden do provozu v roce 1967, fakticky znamenal začátek éry komunikačních satelitů.

Satelit byl v roce 1972 vyřazen z provozu a umístěn na oběžnou dráhu do výšky, které se přezdívá "vesmírný hřbitov", a kde obíhají vyřazené satelity a jiná kosmická zařízení. Neuvěřitelné ovšem je, že satelit stále funguje a jeho signál tak může zachytit každý, kdo je schopen jej najít.

Amatér pomáhá i NASA

Scott Tilley, amatérský radista žijící v Britské Kolumbii, má navazování kontaktu s vyřazenými satelity jako koníček. Ovšem umí to tak dobře, že například pomohl NASA lokalizovat satelit IMAGE ztracený po dobu 13 let na oběžné dráze Země, jakož i jeden ze série navigačních satelitů amerického námořnictva Transit. Nedávno se Tilley zajímal o LES-5, tedy satelit vypuštěný na oběžnou dráhu v dobách studené války.

LES-5 byl součástí série experimentů k určení životaschopnosti satelitního vojenského komunikačního programu. V srpnu 1958 série jaderných zkoušek narušila vysokofrekvenční rádiové komunikace napříč Tichým oceánem. Vojenští plánovači, kteří se obávali ztráty komunikace v případě jaderné války, chtěli použít právě satelitní komunikaci k udržení spojení vojenských jednotek.

Lincoln Experimental Satellite, neboli LES, byla série satelitů navržených tak, aby testovaly životaschopnost použití ultrafrekvenčního (UHF) pásma, a aby poskytly ozbrojeným silám bezpečný komunikační systém.

Satelitů z doby studené války bylo víc a mnohé stále vysílají

Celkem bylo vyrobeno a vypuštěno devět satelitů LES. LES-5 se dostal na oběžnou dráhu v roce 1967 a o pět let později byl deaktivován. Je tedy zajímavé, že stále dokáže vysílat.

Tilley se ale nechal inspirovat dalším lovcem satelitů, který objevil rovněž vysílající satelit LES-1 v roce 2016. A v době koronavirové na to měl dost času.

Satelit má zjevně stále energii, a to díky vestavěným solárním panelům, tudíž může komunikovat, byť byl, anebo měl být deaktivován. Tilley říká, že stále vysílá 100 bitů za sekundu dat, analytici věří, že zprávy pravděpodobně popisují jeho vlastní technický stav.

Satelity vojenské komunikace vydláždily cestu civilním družicovým komunikacím, které každý den používáme. Pokud by někdy bylo vytvořeno muzeum slavných a vlivných satelitů, rodina satelitů LES si v něm téměř jistě zaslouží prominentní místo. Dále čtěte: Dlouhý pobyt ve vesmíru může lidský mozek trvale zvětšit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod