V hlubinách Mariánského příkopu byl objeven neznámý tvor. Biology však překvapilo něco jiného

 Věda a Výzkum 
06. března 2020 19:09 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Tento mořský korýš žije v hloubce přes šest kilometrů Internet
Mořští biologové objevili na dně Mariánského příkopu zcela neznámý druh korýše, který měl ve svém těle stopy mikroplastů. Tvor byl objeven v hloubce šesti kilometrů a výzkum tak naznačuje, že lidská činnost sahá doslova do všech koutů oceánu.

Vědci z oboru mořské biologie objevili v hlubinách Mariánského příkopu zcela neznámý druh mořského korýše. Biology však překvapilo, že tvor objevený v hloubce přes šest kilometrů pod hladinou obsahoval stopy mikroplastů. Tento smutný objev tak připomíná neblahý vliv všudypřitomných mikroplastů na životní prostředí.

Na výzkumu mořských tvorů se podíleli experti z britské univerzity v Newcastle. Nový druh korýše objevili v hloubce 6900 metrů a byl pojmenován Eurythenes plasticus. Tento tvor se vyskytuje pouze v hloubkách nad 6000 metrů, a přesto byl podle vědců zasažen antropogenním znečištěním.

Vědci totiž objevili ve vnitřnostech jednoho z exemplářů vlákno z mikroplastu, které bylo z 83,74 % identické s polyethylentereftalátem (PET). Ten se používá i na výrobu plastových lahví.

Do takové hloubky mikroplasty pronikají různými způsoby, často například v trusu živočichů žijicích v menších hloubkách. S rostoucím množstvím plastového odpadu, který se dostává do hlubokých částí oceánu, se podle studie zvyšuje pravděpodobnost jejich konzumace mořskými živočichy.

Světový fond pro ochranu přírody WWF loni spustil celosvětovou kampaň globální dohody o zastavení znečišťování oceánů tímto odpadem, kterou podepsalo již více než 1,6 milionu lidí. Dále čtěte: Vědci rozluštili tajemství drobných tvorů, kteří jsou známí svou neuvěřitelnou odolností.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod