Stimulační droga Kratom zaplavuje Evropu. Pochází z hlubin Indonéských pralesů

 Věda a Výzkum 
15. listopadu 2022 16:09 / Lukáš Bauer
  6
📷
3 fotografie v galerii
Kratom pochází z Indonéských džunglí, vyskytuje se ale také například v Thajsku Depositphotos
Na světě existuje velké množství různých přírodních drog s více či méně společensky škodlivým efektem. Některé z nich mají své kořeny již u dávných kmenů a historie jejich užívání sahá tisíce let daleko. Jednou z nich je stále více skloňovaný kratom. Proč je tak oblíbený? Jaká nese rizika? A odkud se vlastně vzal?

Ještě před několika lety byl název Kratom zcela neznámým pojmem, který si dokázala zařadit jen velice úzká skupina lidí. V posledních letech se však tento přírodní prášek z listů tropického stromu těší nebývalé pozornosti vlád mnoha zemí, médií, odborníků, ale především milionů uživatelů, kteří ho užívají jako vysoce účinný přírodní stimulant. Účinky kratomu lze přirovnat k účinkům podobných stimulantů, za jaké jsou považovány například čaj matcha, yerba maté nebo káva. V případě kávy to však není jen podobnost účinků, oba produkty toho mají společného totiž mnohem více.

Co je to kratom

Kratom je většinou znám v podobě velice jemně nadrceného prášku z usušených listů tropického stromu s názvem mitragyna speciosa, který je přímým příbuzným světoznámého kávovníku – oba totiž patří do rodu dvouděložných rostlin z čeledi mořenovitých. Tento mohutný strom dorůstá do výšky až třiceti metrů a velice hojně se vyskytuje v deštných lesích jihovýchodní Asie. Jeho domovinou jsou tak například země jako Vietnam, Malajsie, Indonésie. Vyskytuje se ale také v Thajsku, Kambodži nebo Papuy Nové Guiney. V mnoha z těchto zemí byl však kratom v průběhu let zakázán a jeho pěstování i užívání postaveno mimo zákon.

Mitragyna speciosa není ale jediným druhem této byliny. Existují také další příbuzné druhy, jako je mitragina javanica nebo mitragyna hirsuta, jejichž výskyt není tak hojný jako v případě mitragyna speciosa a stejně tak jsou oba druhy celosvětově méně známé. Všechny tyto druhy se rozmnožují pomocí semen, které již nemají další využití. Ke zpracování slouží dospělé listy, které se sklízejí, suší, fermentují a dále zpracovávají.

Druhy kratomu

Právě v závislosti na zpracování se kratom dělí na čtyři základní druhy. Jedná se o červenou, žlutou, bílou a zelenou barvu. Přestože se jedná o jednu a tu samou rostlinu, každá barva kratomu obsahuje rozdílný podíl jednotlivých alkaloidů, a tím se liší také jeho účinky na lidský organismus. Mimo samotné zbarvení výsledného produktu se lze na trhu setkat s mnoha obchodními názvy, jako je například maeng da, borneo nebo jong kong, které naznačují, v jaké oblasti Indonésie byl strom, z něhož drcené listy pocházejí, vypěstován. I samotná poloha místa, odkud strom pochází, totiž může ovlivňovat výsledné množství obsažených látek.

Pomocník rolníků z Indonésie

Listy stromu mitragyna speciosa obsahují celou škálu alkaloidů, z nichž nejvíce je zastoupen 7-hydroxymitragynin – indolový alkaloid, který je rovněž nejvýznamnější biologicky aktivní látkou tropického stromu. Tento alkaloid působí na opioidní receptory v mozku a v menších dávkách způsobuje výrazný stimulační účinek. Ve vyšších dávkách naopak působí silným sedativním účinkem a může způsobovat nevolnost.

Právě pro své stimulační účinky byla tato lehká droga oblíbeným prostředkem asijských farmářů, kteří pracovali v drsných tropických podmínkách. Kratom jim jednoduše dodával sílu a vytrvalost při každodenní těžké práci. Ze stejného důvodu se kratom v posledních letech rozšířil do všech kontinentů světa. Je ale důležité zmínit, že ne všude je tento přírodní produkt legální – ba naopak. V mnoha světových zemích, včetně mnoha zemí, které jsou jeho domovem, je kratom na seznamu zakázaných látek a ne jinak je tomu i v mnoha evropských státech.

Když je zakázaný, odkud se dováží?

Jak jsme již zmínili, kratom je považován za kontroverzní a stále neprobádaný přírodní produkt, jehož dopad na lidské zdraví nebyl ještě dostatečně vědecky zmapován. Možná i to je důvodem, proč k němu mnoho zemí přistupuje restriktivně. Kratom je zcela legální ve většině států USA kromě Alabamy, Arkansasu, Indiany, Wisconsinu, Vermontu a Rhode Islandu. Nelegální je například v Austrálii, kde je na seznamu zakázaných látek. Co se týká domoviny kratomu, tak je legální v celé Indonésii, odkud dnes také pochází všechna světová produkce tohoto přírodního stimulantu. Jedná se o jediný stát jihovýchodní Asie, kde je totiž povolen jeho export do zahraničí.

Co se týká evropského kontinentu, tak zde je to s kratomem různé. Například ve Španělsku, Německu, Rakousku, Portugalsku, Nizozemsku nebo Řecku je kratom legální bez omezení. V severských státech je kratom regulován, což znamená,  že je dostupný pouze na lékařský předpis. V mnoha dalších státech je nakládání a držení kratomu nelegální. Mezi tyto země se řadí například sousední Polsko, Slovensko, Maďarsko, ale také Francie nebo Turecko. V České republice je v současné době legální jak prodej kratomu, tak jeho držení, avšak kratom není schválen jako potravina ani výživový doplněk, a není tedy určen ke konzumaci. Mnoho prodejců kratomu ho tak svým zákazníkům nabízí jako takzvaný sběratelský předmět. Je tedy evidentní, že kratom je u nás v jakémsi „vzduchoprázdnu“, což se má ale brzy změnit, jelikož situace okolo kratomu začala být neúnosná. Kratom si v současné situaci totiž mohou koupit na internetu i děti, a to se úřadům a vládě pochopitelně nelíbí. Špatná je také situace kolem kvality kratomu, protože může obsahovat množství škodlivých látek, které nikdo nekontroluje.

„Rozumnou regulaci kratomu bychom rozhodně uvítali. Jsme si dobře vědomi toho, že prodej této látky osobám mladším 18 let není v pořádku a současná situace prodejce nenutí jakkoliv věk zákazníků kontrolovat. Určitě by to také pomohlo zvýšit kvalitu kratomu na českém trhu, která může být v mnoha případech na velice nízké úrovni. Kvalitu námi dováženého kratomu přísně kontrolujeme a dbáme na to, aby neobsahoval škodlivé látky nebo těžké kovy,“ uvedl na dotaz redakce vedoucí pracovník společnosti Greenherbs.cz zabývající se importem a prodejem kratomu Jiří Holiňa.

Jeho místo je v medicíně

Přestože se dopady kratomu na lidské zdraví zabývala už celá řada vědeckých studií, zejména pak vědců ze Spojených států, kde je kratom legální, odborníci se zatím nedokáží shodnout na jednotném stanovisku. Některé studie naznačují, že dlouhodobé užívání kratomu může způsobovat celou řadu zdravotních problémů, jako například abstinenční příznaky, problémy s játry, nebo soustředěním. V souvislosti s jeho užíváním však není zatím znám žádný případ úmrtí.

V současné době se výzkumem mytragininu obsaženého v kratomu zabývá také celá řada farmaceutických společností, které zkoumají především jeho možné využití při vývoji nových léků. Tato látka může být totiž využita jako velice účinné analgetikum oproti těm běžným na bázi morfinu, na ní však vzniká jen velice nízká závislost. Z tohoto důvodu by se mohla stát velice důležitou součástí při vývoji analgetik nové generace. Látka totiž stejným způsobem potlačí vnímání a uživatel pocítí stavy určité euforie podobně jako je to u morfia. Dále čtěte: Přicházíme o drahocennou část přírody. Pod rukama nám umírají největší stromy světa).

Zdroj: Kratom Sceince, NCCIH, Greenherbs.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod