Stovky let o nich nikdo nevěděl. Utajenou populaci ledních medvědů objevili v Grónsku v místech, kde by žít vůbec neměla

 Země a Příroda 
24. června 2022 07:51 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Medvědi od grónských fjordů jsou asi 200 let stará populace Unsplash
Už dlouho se mluví o tom, že lední medvědi jsou stále více ohroženým druhem, samozřejmě v souvislosti s oteplováním a táním ledovců. Jsou ale medvědi, kteří si s tím zatím dokáží poradit. V Grónsku byla objevena jedna taková a dosud utajená populace ledních medvědů.

Lední medvědi, kteří potřebují ledové kry k lovu a získávání potravy, žijí v Grónsku na místě, kde by vůbec být neměli. Usídlili se u tamních fjordů, respektive u jejich zátok. Tam naráží led na skály fjordů, díky tomu se rozpadá na menší části a medvědi jich pak využívají k lovu.

O téhle šikovné populaci ledních medvědů nikdo dosud nevěděl a je to malá naděje i pro další populace, které ve svých obvyklých teritoriích přicházejí o ledovcové kry. Přesto ale odborníci tvrdí, že to není žádná výhra. Takové možnosti totiž ostatní populace ledních medvědů nemají a je tedy velkou otázkou, co s nimi s postupujícím oteplováním bude dál.

A proč byla tato populace ledních medvědů od grónských fjordů dosud utajená? Vlastně šlo o takovou chybu při monitorování a sčítání medvědích populací v oblasti polárního kruhu. Vědci jich napočítali celkem 19, ale nakonec se ukázalo, že medvědy od fjordů mylně započítali do jedné větší populace. Proto vše přezkoumali a provedli dokonce i genetický výzkum, který jim potvrdil, že se lední medvědi od fjordů geneticky liší od svých sousedů.

To znamená jediné. V oblasti polárního kruhu nežije 19, ale 20 populací ledních medvědů. Ta od fjordů čítá asi 300 členů a co víc, genetické údajně jasně mluví o tom, že tato populace je stará zhruba 200 let. Tedy dvě století o těchto medvědech vlastně nikdo nevěděl.

Pomůže tedy nějak objevení této dosud utajené populace? Nijak zvlášť. Existují studie, které tvrdí, že zhruba 36 tisícům ledních medvědů, kteří v současné době na planetě žijí, hrozí reálně vyhynutí do konce našeho století. A to zas není nijak daleko. Lední medvědi ke svému životu potřebují ledovce a ledové kry, aby mohli lovit. Živí se totiž převážně tuleni a pro lov tuleňů v ledovém moři kry nutně potřebují.

Nejde vůbec o to, že by snad všechny ledovce do konce století roztály, ale o to, že díky oteplování lední medvědi nemusí vydržet hlad, když kvůli tání ledu musí dlouho vydržet bez potravy. Kvůli oteplování totiž v polárních oblastech taje dříve, než kdysi a k tomu všemu ještě později zamrzá. A celou tu dobu medvědi hladoví, protože nemají jak lovit.

Jinými slovy, ledním medvědům hrozí vyhynutí vyhladověním. A to vědci ještě v posledních letech zaznamenali nový trend, kdy se lední medvědi už nemnoží tak rychle, jako tomu bylo před několika desítkami let. Šetří energii a raději se netrmácí dlouhé kilometry, aby našli partnera nebo partnerku. Takže i přes odhalení zajímavé populace ledních medvědů od grónských fjordů to s těmito krásnými zvířaty nevypadá vůbec dobře.

Autorský článek, další zdroj: Live Science

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008