Vědci v Antarktidě pozorovali 60 milionů rybích hnízd. Nic takového ještě neviděli

 Země a Příroda 
15. ledna 2022 15:05 / Radek Chlup
  3
📷
2 fotografie v galerii
Ryby Neopagetopsis ionah nemají červené krvinky ani hemoglobin, proto jsou průhledné Wikmedia Common
Vědci na palubě ledoborce Polarstern objevili na dně Weddellova moře v Antarktidě desítky milionů rybích hnízd. Objev, který výprava považuje za mimořádný, představuje největší pozorovanou chovnou kolonii ryb na světě.

Pozorování učinili vědci na palubě ledoborce Polarstern na dně Weddellova moře. Studovali zde vzestupný proud, v němž je voda oproti okolí o 2 stupně Celsia teplejší. „Našim cílem bylo zjistit, jak z povrchu na mořské dno přechází uhlík a jaké komunity se ve vodním sloupci vyskytují,” uvedl Autun Purser, výzkumník z Institutu Alfreda Wegenera v Německu. 

Posádka náhodou na dně narazila na obrovské množství hnízd Neopagetopsis ionah patřících do skupiny takzvaných ledových krokodýlích ryb (Channichthyidae), které žijí v Jižním oceánu. Je známo, že tyto ryby stavějí svá hnízda ve skupinách. Nanejvýš jich ale byly pohromadě pozorovány desítky. Posádka Polarsternu s tunovou podvodní kamerou vlečenou za lodí odhadla, že je na dně moře rozprostřeno 60 milionů hnízd. 

„Kamera se pohybovala po mořském dně a prostě nezastavila. Hnízda byla úplně všude,” popisuje pozorování postgraduální studentka Lilian Böhringerová, která si rybích hnízd na kameře všimla jako první.

Výzkum bude pokračovat

Každé hnízdo, v němž bylo v průměru 1700 jiker, hlídala jedna dospělá ryba. Uvnitř stoupajícího sloupce vody se nachází velké množství zooplanktonu. Výskyt ryb v této lokalitě proto není překvapivý, nikoliv však v takovém množství. 

Na dně moře se povalují mrtvé ryby. Obratlovci jsou tedy pravidelnou kořistí predátorů, nejspíše tuleňů. Kolonie bude pevnou součástí tohoto ekosystému, usuzuje expedice. 

Tým našel hranici, za níž už kolonie nepokračuje. Tato „čára v písku” byla vnějším okrajem teplého vzduchu. Zdá se, že tento vzestupný proud na živiny bohaté vody propůjčuje rybám vhodné prostředí pro páření a rozmnožování. K potvrzení ale bude potřeba další pozorování. 

Vědci nechali na místě po opuštění oblasti dvojici kamer, které budou ekosystém monitorovat.  Polarstern se do Weddellova moře vrátí v dubnu příští rok. Psali jsme také: V Antarktidě byly objeveny zbytky prehistorických lesů. Dříve byla tato zmrzlá pevnina zeleným rájem

Zdroj: Current Biology.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008