Destruktivní krása. Erupce sopky měnila krajinu téměř pět let

 Země a Příroda 
22. listopadu 2021 06:22 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Erupce sopky Kilauea trvala od roku 1969 do roku 1974 Pixabay
24. května v roce 1969 se začala sopka na Havaji, Kilauea, otřásat. Byl to začátek obrovské erupce Maunaulu, která trvala neuvěřitelných 1774 dnů. Byla to nejdelší erupce této sopky v posledních dvou tisíciletích.

Havajská sopečná observatoř nejprve zaznamenala bobtnající nádrž magmatu. Experti ale nečekali začínající aktivitu trvající až do roku 1974. 

Tato erupce byla tak obrovská, že chladnoucí láva vytvořila na straně sopky zcela novou krajinu. Odtud pochází jméno Maunaulu, tedy rostoucí hora. 

Lávové fontány

Roku 1969 zde vybuchlo dvanáct obrovských lávových fontán. Jednou z nich byl velmi vzácný úkaz v podobě symetrické fontány. 

Lávové fontány přitom dosahují výšky až 500 metrů. 25. června Kilauea vystřelila lávovou fontánu do výšky 220 metrů. 

Tyto fontány vznikají tak, že láva vystřeluje z izolovaného průchodu či trhliny v sopce. Kromě lávových fontán zde byly přítomny stříkance lávy o výšce „jenom” cca osmi metrů, co však experty zaujalo, byly 100 metrů dlouhé lávové vodopády přetékající z kráteru Alea na Kilauea.

Nebezpečná krása 

Pozorovatelé z Havajské sopečné observatoře se museli skrývat za kamennou stěnou, a to i přesto, že byli od erupce daleko. Sopečné běsnění způsobovalo takový žár, že samovolně vzplála tráva u vyhlídkové plošiny, ze které geologové podívanou v určité momenty fotili. 

Šlo o představení ničivé přírodní destrukce, ale také o nádhernou ohnivou show, na níž její svědkové jen tak nezapomenou. 

V roce 1983 začala erupce Pu'u'ō'ō. Tato aktivita sopky Kilauea ještě předčila tu předchozí. Trvala do roku 2018. psali jsme také: Dvacet tisíc zemětřesení za týden. Jsou však jen předzvěstí něčeho mnohem většího

Zdroj: USGS.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008