V naší sluneční soustavě se neustále pohybují mezihvězdné objekty, jako byl Oumuamua

 Vesmír 
06. června 2023 14:47 / Mirka Malá
  3
📷
1 fotografie v galerii
Sluneční soustava je plná mezihvězdných objektů, tvrdí vědci NASA / volný zdroj
Mezihvězdný objekt Oumuamua, který se v roce 2017 objevil v naší sluneční soustavě, rozhodně nebyl jediným, který se u nás objevil. Byl ale bezesporu prvním, jehož pohyb naší sluneční soustavou jsme zaznamenali, a od té doby jich astronomové zachytili mnohem víc.

Dodnes se různí vědci přou o to, zda byl Oumuamua skutečně jen kus skály, nebo kosmická loď mimozemšťanů. U dalšího zachyceného objektu, který se naší sluneční soustavou proháněl v roce 2019, jsou si vědci poměrně jistí, že se jednalo o kometu. Dostala jméno 2I Borisov, a byla tedy druhým mezihvězdným objektem, kterého jsme si všimli. Ale byla to skutečně kometa? A jsou mezihvězdné návštěvy doopravdy tak vzácné?

Vědci ve své nové studii tvrdí, že takových návštěv bylo v naší sluneční soustavě rozhodně mnohem víc, jen jsme si jich prostě nevšimli. Dělo se tak pravděpodobně v minulosti, a bude se tak stávat i v budoucnosti. Astronomové si obecně myslí, že tyto objekty je snazší zachytit na slunečních drahách, ale nová studie testuje myšlenku, že některé objekty by mohly být lépe zachyceny na oběžných drahách v blízkosti Země. Dokonce si myslí, že na oběžné dráze v blízkosti Země by mohla existovat stálá populace takových mezihvězdných objektů.

Jenomže najít poměrně drobné objekty ve vesmíru je nesmírně obtížné. Jediné snímky, které dostáváme z jiných slunečních soustav, jsou buď jejich hvězdy nebo nějaké exoplanety. Jinými slovy, malé detaily zkrátka stále nevidíme. A pokud nejde o kosmické lodi mimozemšťanů, jak si řada vědců myslí v případě Oumuamua, pak mají astronomové jedinečnou příležitost, jak díky těmto objektům studovat jiné sluneční soustavy.

Astronomové si zkrátka myslí, že mezihvězdných objektů je v naší sluneční soustavě poměrně hodně a existuje řada důvodů, proč bychom o nich měli vědět. To by měla vyřešit nová observatoř Vera Rubin, která by mohla umět najít až pět mezihvězdných objektů za rok a mohla by dokázat sledovat i Oortův oblak, pokud tedy skutečně existuje, který může obsahovat více takových objektů. 

Není to ale jednoduché téma. Dnes je jasné pouze to, že naší sluneční soustavou se s největší pravděpodobností prohání řada těles, které nepocházejí od nás a o nichž většinou nemáme ani tušení. Další výzkumy také naznačují, že kosmické paprsky by mohly většinu takových objektů značně rozložit a jiné výzkumy zase tvrdí, že mnoho těchto objektů by bylo přitaženo k Jupiteru a zničeno. Nicméně žádný z těchto výzkumů nepočítal s objekty na oběžných drahách v blízkosti Země.

Každopádně neexistuje zatím technologie, jak mít „pohyb“ cizích objektů v naší sluneční soustavě pod kontrolou. Fakticky momentálně neexistuje žádný způsob, jak by mohly být objekty typu Borisova nebo Oumuamua někdy zachyceny, pokud bychom to neudělali uměle. To může změnit až zmiňovaná observatoř Vera Rubin, která od srpna 2024 bude mít jeden veliký úkol. Celých deset let bude prohledávat jižní oblohu a hledat vše, co se tam jen pohne. Opakovaně zobrazí oblohu a najde i malé objekty, které se pohybují naší sluneční soustavou. Vědci věří, že ročně najde několik objektů velikosti Oumuamua. A pak se možná i definitivně dozvíme, zda jde jen o „kameny“, nebo vesmírná plavidla.

Autorský článek, další zdroj: Universe Today

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47