Americké muzeum řeší záhadu. Lebka z Peru v sobě může mít starověký implantát

 Záhady a tajemství 
19. února 2022 18:59 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Kovové destičky byly nalezeny ve více lebkách nalezených v Peru  Unsplash
Americké Muzeum osteologie má ve své sbírce dost možná nejstarší důkaz o implantátu nahrazujícím zlomené, rozdrcené či trepanované kosti. Odborníci se však neshodují v tom, zda jde o autentický kovový implantát, nebo padělek, který do lebky někdo umístil, aby zvýšil její cenu. Lebku ještě čekají výzkumy, které by to mohly prozradit.

Protáhlá kuželovitá lebka pocházející ze starověkého andského světa, kterou získalo Muzeum osteologie v Americe, má na svém pravém boku v otvoru umístěnou kovovou destičku. Pokud by byl implantát autentický a pocházel by z doby života tohoto pravděpodobně staršího muže, šlo by o nejstarší důkaz takového chirurgického zákroku. 

Destička se nachází v místě, kde starověký lékař provedl trepanaci. Jedná se o chirurgický zákrok aplikovaný již od pozdní doby kamenné, kdy je do lebky pacienta proražen otvor za účelem léčby zranění či jiných zdravotních potíží. Ve starodávném Peru podle archeologických nálezů byla tato praxe běžná. 

Padělek, nebo autentický implantát?

Zástupci muzea uvedli, že jejich vědci aktuálně nejsou schopni pravost implantátu ověřit. Lebka ještě neprošla radiokarbonovým datováním a podrobné výzkumy ji teprve čekají. 

Web Live Science, který o lebce informoval, oslovil různé experty z jiných institucí. Chtěl zjistit jejich stanovisko, vědci se však neshodují. 

„Pochybuji, že jde o něco autentického. Myslím si, že to tam někdo vložil zpětně, aby tím zvýšil hodnotu lebky coby sběratelského předmětu,” domnívá se profesor antropologie na Tulane University John Verano, který má se studií podobných lebek s „implantáty” zkušenosti. 

Ve svých výzkumech došel k závěru, že se jedná o padělky z mnohem pozdějších dob, nebo nešlo o implantát, ale kov, který mrtvým umístili k hlavě příbuzní jako obětní dar. 

„Nikdy předtím jsem nic takového neviděla. Podle obrázku to vypadá, jako kdyby byl tento kov tence vytepán a vytvarován,” myslí si Danielle Kurinová, profesorka antropologie na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře. 

Jelikož se metalurgické dovednosti ve starověkých Andách lišily, zkouškami kovu by se dalo přijít, jakými metodami kovová destička vznikla, dalo by se určit také místo, kde k tomu došlo. 

Zdroj: Live Science

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod