Země odráží méně slunečního světla. Vědci nevědí, zda jde o krátkodobý výkyv, nebo trend značící hrozbu

 Země a Příroda 
24. října 2021 09:30 / Radek Chlup
  2
📷
2 fotografie v galerii
Světlo, které Země neodrazí, se absorbuje a živí nekonečnou smyčku oteplování Pexels
Množství světla odraženého od Země do vesmíru se snížilo. Vědci nevědí, zda jde o krátkodobý výkyv, nebo trend značící další ekologickou hrozbu. Slabší schopnost odrážet sluneční světlo vede k jeho častější absorpci, a ta zase souvisí s globálním oteplováním.

Země odrazí zhruba 30 procent slunečního světla, které na ni svítí. Philip Goode, astrofyzik z observatoře Big Bear v Kalifornii, ovšem na základě alanýzy provedené s pomocí teleskopů v období let 1998 až 2017 zjistil úbytek tohoto odraženého světla. 

Odrazivost se na základě pozorování světla, které přiletí od Slunce a od Země se zase odrazí na Měsíc, snížila o 0,5 procent. 

Zda jde o trend se teprve uvidí 

Velká míra tohoto poklesu byla zaznamenána v posledních třech letech. „Zda jde o dlouhodobý trend, se ještě uvidí,” zmínil Edward Schwieterman, planetární vědec na Kalifornské univerzitě v Riverside. 

Souviset s tím také může úbytek mořského ledu v Arktidě a ledu na souši, který pomáhá světlo zpět do kosmu odrážet a brzdit globální oteplování. Když totiž ledová pokrývka ubývá, nedokáže absorbovat tolik záření. 

Pokud by šlo o pravidelný trend, neodražené, absorbované záření bude směřovat k dalšímu oteplování oceánů a tání ledovců, což utvoří začarovanou smyčku oteplování. Psali jsme také: Zamrzlá jezera tibetské plošiny paradoxně okolí oteplují. Působí totiž jako čočky, které teplo akumulují

Zdroj: Geophysical Research Letters.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47