Galaxie vydává rekordní množství rychlých rádiových záblesků

 Vesmír 
18. října 2021 19:33 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nebývale aktivní galaxie vystřeluje rekordní počet rádiových záblesků z více zdrojů  Pixabay
Astronomové našli ve vesmíru zdroj vysílající velké množství rádiových vln v nevídané rychlosti. Podle nich za tím může být rotující kamenný objekt, jistě to ale nevědí.

Rychlé rádiové záblesky byly zjištěny v roce 2017. Jak název napovídá, jsou to extrémně rychlé záblesky světla v rádiovém spektru. Jejich výboj trvá pouze několik milisekund. 

Ty, které můžeme vystopovat ke zdroji, nás většinou zavedou k miliony až miliardy světelných let vzdáleným galaxiím. Jsou neuvěřitelně silné, během těchto milisekund může jeden takový výboj vydat energie jako stovky milionů Sluncí. 

V roce 2019 detekovali astronomové zdroj FRB121102, kde bylo pozorováno 1652 rychlých rádiových záblesků v pouhých 47 dnech. 

Hyperaktivní galaxie 

Jelikož nebyly pozorovány žádné známky periodicity, experti se domnívají, že tím zdrojem bude rotující kamenný objekt, například vysoce magnetická mrtvá hvězda či magnetar. 

Tak či onak, FRB121102 astronomové vystopovali ke tři miliardy světelných let vzdálené trpasličí galaxii. Nejen, že je tato galaxie neuvěřitelně aktivní, ale také vysílá v určitém cyklu. 90 dní vysílá, 67 dní je ticho. 

Tato galaxie je také rekordman. Maximální rychlostí bylo 122 výbojů v hodině, což ještě nikdy nebylo v případě rychlých rádiových výbuchů zaznamenáno. 

Kromě toho vědci s pomocí teleskopů zjistili dvě kategorie těchto výbuchů, slabší a silnější, které se od sebe značně liší. Pokud by tuto bouři vyvolávaly magnetary, astronomové by si jich všimli, protože by vypadaly jako rotující majáky. 

Různé variace síly, trvání, opakování a polarizace z této galaxie naznačují, že zde bude zdrojů vícero. Psali jsme také: Nevyřešené otázky objasnil nový výzkum. Vědci už vědí, proč vesmírem plují mrtvé galaxie

Zdroj: Nature.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47