Vědci vůbec poprvé našli v meteoritu mimozemskou vodu shodnou s tou naší

 Vesmír 
24. září 2022 08:25 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Meteorit možná odhalil mnohá tajemství vzniku života na Zemi Natural History Museum / volný zdroj
Někde tam je nebo alespoň byla. V meteoritu, který dopadl minulý rok na území Velké Británie vědci vůbec poprvé našli mimozemskou vodu, která se shoduje s tou naší. A ta by také měla ukrývat informaci o původu této vody, která by mohla pocházet z moří nějaké planety.

Vědci zkoumali meteorit Winchcombe, který loni v únoru zasáhl silnici v anglickém hrabství Gloucestershire. Voda podle výzkumníka Ashleyho Kinga, z Natural History Museum, tvořila dokonce 12 procent meteoritu a pro vědce bylo velkým překvapením i to, že se svým složením prakticky nijak nelišila od vody v našich pozemských oceánech. Toto zjištění totiž může zcela změnit dosavadní názor na to, odkud se vlastně vzala voda a s ní i život na Zemi.

Vědci naštěstí našli meteorit v hrabství Gloucestershire velmi rychle, takže měli jistotu, že nebyl kontaminovaný pozemskými vodami ani jiným materiálem z naší vlastní planety. O to větší důkazy jim nyní může meteorit Winchcombe poskytnout.

A třeba může konečně odpovědět i na základní otázku, odkud se vlastně na Zemi všechna ta voda vzala. Zatím se vědci domnívají, že může pocházet z komet, které obsahují velké množství vody, nebo z asteroidů.

Takže co je vlastně meteorit Winchcombe zač? Byl nad Gloucestershire spatřen loni 28. února, když právě vstupoval do zemské atmosféry. Jedna místní rodina objevila první jeho kousek prakticky ihned a další kusy pak byly objeveny díky lovcům meteoritů hned v následujících dnech a týdnech.

Britská Fireball Alliance vedená přírodovědným muzeem provozuje šest kamerových sítí a také kamery na soukromých domech a ty všechny zaznamenaly snímky jasného meteoritu. Kromě toho se objevilo více než 1 000 tvrzení očitých svědků z Velké Británie a dalších částí severní Evropy a byl rovněž slyšitelný sonický třesk. Tato pozorování umožnila rekonstruovat trajektorii meteoroidu. A ihned byla vyhlášena veřejná výzva ve snaze najít co nejvíce jeho kusů.

Podle vědecké analýzy se jedná o meteorit, který je starý 4,6 miliardy let a pochází z pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Kromě poměrně značného množství vody navíc meteorit obsahuje i aminokyseliny, tedy velmi důležité stavební kameny života.

Velká většina vědců se obecně domnívá, že život na Zemi začal vlastně tak, že naše planeta byla bombardována asteroidy a kometami, které s sebou přinesly všechny potřebné životadárné složky. Velmi zajímavý je ale fakt, že vědci po celém světě dosud studovali už řadu asteroidů a také několik komet, nic ale neobsahovalo vodu, která by měla stejné složení jako ta naše. Toto je tedy skutečně vůbec poprvé, co se složení mimozemské vody v podstatě shoduje s vodou na Zemi.

To vede vědce k myšlence, že život na naší planetě tedy nevznikl za pomoci komet a asteroidů, ale přinesly ho sem právě meteoroidy. Není to samozřejmě poprvé, co vědci v meteoritech objevili vodu se stejným složením, ale nikdy, až doposud, neměli jistotu, zda byl, nebo nebyl nalezený meteorit kontaminovaný pozemskou vodou. V případě meteoritu Winchcombe ji konečně mají. A proto začínají uvažovat o změně letité teorie o vzniku života na Zemi.

I meteorit Winchcombe byl kdysi součástí uhlíkatého asteroidu, jak zjistila analýza. Vědci si myslí, že když se kdysi od asteroidu odlomil, trvalo mu asi 300 tisíc let, než dopadl na Zemi. Závěr po tomto novém objevu tedy je, že Země vznikla jako suchá planeta a voda a také základní stavební kameny života se na ni mohly dostat z uhlíkatých asteroidů.

Autorský článek, další zdroj: The Independent

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod