V Mléčné dráze bylo nalezeno 70 podivných planet bez hvězd. Po galaxii jich plují zřejmě miliardy a možná je na nich život

 Vesmír 
10. ledna 2022 17:25 / Mirka Malá
  5
📷
2 fotografie v galerii
Toulající se planety mají podobnou hmotnost jako Jupiter Pixabay
V naší Mléčné dráze se dějí věci, kterým nikdo nerozumí. A to se týká i sedmdesáti nově objevených planet, které ovšem nemají žádné hvězdy a jen tak si plují v prostoru.

Nicméně  astronomové spekulovali o existenci takových planet, známých jako Rogue Planets, po celá desetiletí a numerické simulace ukázaly, že mohou být zcela běžné. Některé výzkumy dokonce ukázaly, že v mezihvězdném prostoru se mohou vznášet miliardy takových planet a dokonce by mohly potenciálně převyšovat počet hvězd v Mléčné dráze.

Jak je možné, že planety nemají svoje hvězdy?

Přesné mechanismy toho, jak mohou takové planety existovat, zůstávají záhadou, ale je tu několik teorií. Astronomové se domnívají, že planety se pravidelně formují v mezihvězdném prostoru, že jsou odtahovány gravitačními interakcemi s prolétajícími hvězdami, že je vyhazují supernovy nebo že se po smrti jejich slunce volně vznášejí ve vesmíru.

Vědci je už v předchozím výzkumu identifikovali v mladých hvězdokupách a v galaktickém poli. Přesto dosud šlo jen o malé počty planet nebo o heterogenní planety co do stáří a původu. Kromě toho je obvykle nemožné zobrazit takové bloudící planety ve viditelném světle a astronomové potřebují mít přístup k velmi citlivým dalekohledům a přístrojům.

Po galaxii plují zřejmě miliardy takových planet a možná je na nich život

Aby astronomové vůbec takové planety mohli najít, potřebovali 20 let a kombinaci všemožných technologií. Hlavně šlo o vícevlnovou fotometrii získanou na několika observatořích. Patřily mezi ně Isaac Newton Group (ING) na ostrově La Palma, kanadsko-francouzsko-havajský dalekohled v Manua Kea na Havaji a velmi velký dalekohled ESO (VLT), Visible and Infrared Survey. Telescope for Astronomy (VISTA), VLT Survey Telescope (VST) a MPG/ESO 2,2 metrový dalekohled, všechny se nacházejí v poušti Atacama na severu Chile. 

Nakonec vědecký tým našel nejméně 70-170 nových planet bez hvězd, s hmotností srovnatelnou s Jupiterem a nacházejících se v souhvězdích Scorpius a Ophiuchus, tedy v nejbližší oblasti tvorby hvězd v naší sluneční soustavě. To naznačuje, že ve hře by mohlo být mnohem více mechanismů a že předchozí odhady, které naznačovaly, že v našich galaxiích by mohly být miliardy takových planet, jsou správné. A mohou jich tam být i miliardy o hmotnosti naší Země.

Existuje také vzrušující možnost, že tyto planety by mohly hostit život, možná schovaný v podzemních kapsách, kde pomalý rozpad radioaktivních prvků nebo konvekce poskytuje potřebné teplo. Další možností je, že planety by mohly mít měsíce, které mají na svém povrchu hustou atmosféru a vodu, což zvyšuje možnost opětovného života. Může to být pravda? Astronomové mají v příštích letech skutečně co dělat, aby to zjistili.

Zdroj: Universe Today, Nature Astronomy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod