Před 30 miliony let nastalo masové, dříve neznámé vymírání savců v Africe a Arábii

 Země a Příroda 
20. října 2021 10:20 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Na přelomu eocénu a oligocénu vymřelo 63 procent savců  Pixabay
Před 30 miliony let nastalo v epoše oligocénu masové vymírání savců v Africe a Arábii. Vědci to zjistili velkým přezkoumáním fosilních ostatků mnoha druhů, z nichž vytvořili evoluční stromy.

Doktor Dorien de Vries se svými kolegy z britské Univerzity v Salfordu shromáždili údaje o stovkách zkamenělin skupin savců z Afriky a Arábie. Vytvořili tak evoluční stromy, z nichž šlo poznat, kdy se jaké skupiny rozvětvily a jak měnily vzhled. 

Tlačítko restart

Výsledky ukázaly, že utrpěli savci obrovské ztráty v období mezi eocénem a oligocénem, přičemž vědci to popisují jako „tlačítko restart”. Za několik milion let se tyto druhy začaly objevovat znovu, ale v jiné podobě. 

„Je jasné, že došlo k obrovskému zániku a poté k období obnovy,” řekl Steven Heritage, vědecký pracovník na univerzitě z Newyorské státní univerzity ve Stony Brooku. 

Evoluční překážka

Důkazy spočívají v zubech zvířat. Lze podle nich určit, co savci před svou smrtí jedli, a to zase vypovídá o jejich prostředí. 

Vypadá to, že hranice mezi eocénem a oligocénem byla evoluční překážka. 63 procent savců před 30 miliony let vyhynulo, přičemž přežilo jen pár živočišných druhů. Kdyby v té době vymřeli naši předkové podobní opicím, nikdy bychom neexistovali. Psali jsme také: Přelomové zjištění vědců ohledně hromadného vymírání a následném vzestupu nových druhů

Zdroj: Communications Biology.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47