Planetární vědci na snímcích vozítka Perseverance zjistili důkazy o dávné říční deltě na Marsu

 Vesmír 
03. listopadu 2021 17:02 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Perseverance hledá na Marsu důkazy o vodě a mikrobiálním životě Pixabay
Planetární vědci analyzovali snímky pořízené dvěma kamerami vozítka Perseverance, které se pohybovalo v kráteru Jezero, a to tři měsíce po přistání na povrch Marsu. Na fotografiích si všimli geologických důkazů starodávné říční delty, která zde protékala, když byl kráter plný vody.

Mars je nehostinná, suchá planeta.V posledních letech se však planetární vědci a jiní experti snaží zjistit objem vody pod jeho povrchem a vody na povrchu v dávné minulosti. 

Celkově analýzy sedimentů údolí a starodávných jezerních ložisek naznačují, že byl kdysi Mars teplejší a vlhčí, což nasvědčuje jeho zavodněnosti. 

Proudila zde říční delta

Vozítko Perseverance, které poslal na Mars Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v roce 2020, má za úkol hledat biologické podpisy a dopravit na Zemi vzorky horniny. Kráter Jezero o průměru 45 kilometrů byl vybrán jako ideální místo k přistání. 

Experti si tam totiž na snímcích všimli dvou struktur, které mohly být dvěma říčními deltami vytvořenými v jezerní pánvi někdy před 3,6 až 3,8 miliardami let. 

O měsíc později kamery vozítka kráter vyfotografovaly a vědci se na jednu z těchto struktur podívali. Zjistili, že to skutečně říční delta byla. Vznikla spojením 193 kilometrů dlouhé starodávné řeky a širokého jezera. 

Tým na snímcích zaznamenal prominentní kopec, jemuž říká Kodiak. Vědci zjistili, že nese výmluvné struktury, horizontální skalní lůžka, odpovídající říční deltě. Znamená to, že do kráteru rovnoměrně proudila voda. A to je v souladu s Marsem a jeho teplejším, vlhčím klimatem před 3,7 miliardami let. 

Záplavy na Mars

Vědci si také všimli velkých balvanů s výškou až 1,5 metru zasazených do pozorované struktury. Podle nich sem musely být dopraveny nějakou velkou záplavou. 

Další výzkumy by mohly určit, kdy se z jezera podobného vodním plochám na Zemi stal prázdný kráter. Pak bychom mohli zjistit přesný vývoj klimatu na Marsu a kdy přesně se z Marsu stalo studené peklo, jakým je dnes. Psali jsme také: Rover Curiosity zkoumal na Marsu tento kráter devět let. A výsledek je zklamáním

Zdroj: Science.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008