Tajný americký vojenský raketoplán je ve vesmíru už přes pět set dní. A nikdo neví, co tam dělá

 Vesmír 
07. října 2021 17:53 / Mirka Malá
  11
📷
2 fotografie v galerii
Aktivity raketoplánu řídí americké vesmírné síly U.S. Air Force (volný zdroj foto)
Tento záhadný americký vojenský robotický dron X-37B už létá vesmírem více než 500 dní. Orbitální testovací vozidlo (OTV-6) se také nazývá USSF-7 a bylo vypuštěno 17. května 2020.

Zatímco primární agenda na oběžné dráze tohoto robotického vesmírného letadla postaveného Boeingem je tajná, některé palubní experimenty byly odtajněny již před startem. Jeden experiment na palubě kosmického letadla pochází z Americké námořní výzkumné laboratoře (NRL) a jde o pokusy s transformací sluneční energie na radiofrekvenční mikrovlnnou energii.

Fotovoltaický radiofrekvenční anténní modul nebo-li PRAM

Spolu s experimentem PRAM, což je zjednodušeně řečeno fotovoltaický radiofrekvenční anténní modul, robotický raketoplán rovněž vypustil na oběžnou dráhu Země také FalconSat-8, malý satelit k provedení několika experimentů na oběžné dráze. Kromě toho jsou na palubě vesmírné lodi také dva experimenty NASA, které studují účinky vesmírného prostředí na misku se vzorky materiálu a semena používaná k pěstování potravin.

Jaké jsou další mise a kdy se vrátí?

Tak na tyto otázky nezná odpověď nikdo. Ani po více jak 500 dnech ve vesmíru není vůbec jasné, kdy se robotický raketoplán vrátí zpět na Zemi. O to méně ví veřejnost o tom, co tam vlastně všechno dělá. Jak už bylo řečeno, většina jeho misí je tajná.

Faktem ale je, že raketoplán X-37B létá pod hlavičkou jednotky amerického vesmírného vojska nazvané Delta 9 zavedené a aktivované 24. července 2020. "Delta 9 Detachment 1 dohlíží na provoz orbitálního testovacího vozidla X-37B, experimentálního programu určeného k demonstraci technologií pro spolehlivou, opakovaně použitelnou a bezpilotní vesmírnou testovací platformu pro americké vesmírné síly,“ uvádí informační list vydaný Air Force.

„Posláním Delty 9 je připravit, prezentovat a projektovat přidělené a nasazené síly za účelem provádění operací ochrany a obrany a poskytování vnitrostátních rozhodovacích orgánů možností reakce, jak odradit a v případě potřeby porazit orbitální hrozby,“ uvádí rovněž informační list. "Delta 9 navíc podporuje povědomí o vesmírné doméně prováděním operací charakterizujících vesmírné bitevní oblasti a také provádí experimenty na oběžné dráze a technologické ukázky pro americké vesmírné síly." 

Jinými slovy, ony tajné mise jsou veskrze misemi vojenskými, a tak existuje jen malá naděje, že se veřejnost někdy dozví, co tento krásný raketoplán vlastně ve vesmíru dělá a ještě dělat bude. Ostatně X-37B má za sebou už pět takových dlouhodobých misí, tato současná je šestá. Nejdéle přitom ve vesmíru prováděním tajných operací strávil 780 dní, a to během páté mise. Ta odstartovala na začátku září 2017 a skončila až koncem října 2019. Dále čtěte: U Orionu se děje něco divného. Nové důkazy jasně naznačují, že zde existuje bizarní hvězdný systém.

Zdroj: Live Science.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod