Některé vlastnosti lidského mozku se nikdy nepodařilo vysvětlit. Vědci přichází s horkou stopou, která vede přímo do kvantového světa

 Věda a Výzkum 
05. listopadu 2022 10:08 / Lukáš Bauer
  1
📷
2 fotografie v galerii
Kvantové spoje v lidském mozku mohou vysvětlovat dlouholetou záhadu Pixabay
Skupina výzkumníků z Trinity College v Dublinu přišla se zajímavým výzkumem, který naznačuje, že lidský mozek pracuje velice podobně jako kvantový počítač. Jejich studie ukazuje, že lidský mozek zvládne podobné výpočty, jaké umožňuje kvantová technologie. Některé operace lidského mozku mohou posloužit jako základ pro vývoj kvantových počítačů budoucnosti.

Vědci už dlouhou dobu dobře vědí, že lidský mozek je tím vůbec nejsložitějším známým objektem v celém vesmíru. Mozek člověka je až neuvěřitelně komplexním strojem, který disponuje až třemi triliony propojení a i ten nejhloupější člověk tak disponuje mozkem, který je mnohem lepší než nejvýkonnější počítače současnosti. Některé funkce mozku se však vědcům v umělé podobě nedaří napodobit, a právě v tom spočívá jeho naprostá unikátnost.
 
Vědci z Trinity College se proto zaměřili právě na tuto oblast a položili si jednoduchou otázku. Napadlo je totiž, že lidský mozek by mohl spíše než běžný počítač pracovat jako kvantový počítač. Jak se ukázalo, jejich teorie nebyla daleko od pravdy. Výsledky jejich studie byly publikovány v odborném časopise Journal of Physics Communications.

Kvantové vlastnosti v lidské hlavě

V rámci nového výzkumu vědci vycházeli z myšlenek, které měly za cíl prokázat přítomnost takzvané kvantové gravitace. Jedná se o situaci, kdy známé kvantové systémy interagují s neznámým kvantovým systémem. Pokud dojde ke vzájemné interakci, je zřejmé, že se v obou případech jedná o kvantové systémy. Jedná se o složitou definici, protože mnoho vlastností z kvantového světa nemá v běžném světě svou obdobu a proto jsou jen velice těžko představitelné. V tomto konkrétním experimentu vědci prozkoumali spin protonů v mozkomíšním moku, tedy kapalině, která se vyskytuje v mozku. Tuto vlastnost umí fyzici měřit pomocí magnetické rezonance (MRI). A opravdu tam zaznamenali signály, které se podobají signálům naměřeným elektroencefalografií – jenže tento konkrétní typ by pomocí MRI neměl být pozorovatelný.

„Pokud je zde propletení jediným možným vysvětlením, pak by to znamenalo, že mozkové procesy musely interagovat s jadernými spiny a zprostředkovat propletení mezi jadernými spiny. A to znamená, že tyto mozkové funkce musí být kvantové,“ uvedl vedoucí výzkumu profesor neurověd Christian Kerskens

Záhada lidského mozku

Podle Kerskense zkoumané mozkové funkce souvisejí s krátkodobou pamětí a vědomím, což podle něj naznačuje, že tyto kvantové procesy jsou důležitou součástí našich kognitivních a vědomých mozkových funkcí. Tyto kvantové mozkové procesy podle něj mohou vysvětlovat, proč jsou lidé stále schopni překonávat jakýkoliv superpočítač s obřím výpočetním výkonem. Tyto vědecké experimenty mohou přinést poznání do oblastí, o kterých toho věda ví stále velice málo jako například biologie a vědomí.

Autoři studie však upozorňují, že jejich nové poznatky jsou zatím jen teoretické a k jejich potvrzení bude potřeba provést ještě mnoho výzkumů. Mohou však naznačovat a vysvětlovat některé záhady lidského mozku, na které vědci již dekády neznají jednoznačnou a shodnou odpověď. 

Zdroj: Iiopscience

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008