Kočky si pamatují nejen svá vlastní jména, ale dokonce i jména dalších koček

 Země a Příroda 
18. května 2022 08:12 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Kočky jsou mnohem chytřejší, než si myslíme Unsplash
Tuto schopnost jsme my lidé dosud přisuzovali pouze psům. A to z jednoduchého důvodu. Kočky totiž obvykle nejsou tak interaktivní s lidmi jako psi a dost často působí dojmem, že si žijí ve svém vlastním světě.

Jenomže opak je pravdou, jak zjistila japonská studie. I kočky s námi komunikují, jen jinak, než jsme zvyklí právě u psů.

Kočky umí víc, než si myslíme

Respektive jejich schopnosti jdou rozhodně dál, než je pamatování si vlastního jména. Kočky podle japonských vědců znají i jména dalších koček, se kterými sdílejí domov nebo svoje nejužší okolí. A ještě ke všemu rozpoznávají a pamatují si i jména lidí, se kterými se stýkají.

Proč se toto zjištění zdá vědcům tak přelomové? Protože jde o schopnosti, které jsme dosud přisuzovali pouze psům a mnohdy ještě jen v případě, že se jedná o cvičené psy. Výcvikem totiž celkem snadno psa naučíte pamatovat si různá jména. Jenomže kočky nikdo necvičí. Navíc většinu času vypadají, že si nás vůbec nevšímají. Ale to není pravda. Japonští vědci si myslí, že kočky ve skutečnosti poslouchají, co si my lidé povídáme.

Vědecký tým má pro svá tvrzení jasné důkazy. Vědci prováděli s kočkami různé experimenty, během kterých jim ukazovaly fotografie koček z jejich okolí a zároveň nahlas vyslovovali jejich jména správě nebo záměrně špatně.

Pro chovatele koček to znamená jediné. Vaše kočky vás velmi bedlivě sledují a také odposlouchávají. Věnují se i vašim vzájemným interakcím uvnitř domácnosti a moc dobře vědí, co se u vás doma děje. A když to náhodou někdy vypadá, že vůbec neslyší, nenechte se opít rohlíkem. Vaše kočky moc dobře vědí, že na ně voláte a rozhodně vědí i to, že voláte na jejich spolubydlící.

Takže i kočky umí to, co psi. A i když jsme si dosud možná mysleli, že záleží na nás, co naše čtyřnohé mazlíčky naučíme, není tomu tak. Tato zvířata mají mnohem větší schopnosti, než jim jsou dosud přisuzovány a vědci jsou si jistí tím, že v budoucnosti objeví další mnohé pravdy o našich miláčcích.

Autorský článek, další zdroj: Scientific Reports

Témata: kočky, jména, znalost, lidi
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47