Muž si při nehodě na motorce poranil páteř a ochrnul. Dnes díky implantátu s umělou inteligencí může chodit

 Věda a Výzkum 
18. února 2022 16:29 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Při porušení míchy dochází ke ztrátě nervového spojení mozek-nohy Unsplash
Před čtyřmi lety si poranil při nehodě na motorce páteř a ochrnul, dnes díky implantátu s umělou inteligencí může chodit. Švýcarští vědci muži pomohli s pomocí signálů implantátu vrátit ztracené spojení mezi nohama a mozkem.

Michel Roccati měl před čtyřmi lety vážnou nehodu na motorce. Poranil si páteř a ochrnul na spodní část těla. Na nohy jej opět postavili švýcarští vědci, když mu do těla zavedli implantát na stimulaci nervů, informuje portál Swissinfo

„Předtím jsme implantáty používali k léčbě bolesti. Teď jsme vyvinuli delší a širší implantáty, což nám umožňuje dosáhnout na motorické nervy v nohách a pánevních svalech,” řekl Grégoire Courtine ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne. 

První pohyby Michel dokázal provést krátce po implantaci. Teď už se sám dokáže vypravit do ulic. Implantáty získalo dalších devět ochrnutých osob. Některé z nich už dokážou vykonávat sporty, jako je jízda na kole či plavání. 

Ovládat své tělo telefonem 

Když dojde k poškození míchy, signály z mozku se nemají jak dostat k nervům. Implantát v břiše vysílá elektrické impulsy k nervům, které stimulují svaly. Není to však pro pacienty úplně snadné. 

Pacienti s implantátem absolvovali několikatýdenní až měsíční program, v němž se museli naučit s technologií ve svém těle pracovat. Ještě několik měsíců byla jejich chůze velice obtížná a neohrabaná. Pohyby jsou přitom řízeny na dálku umělou inteligencí. 

Software v chytrém telefonu umožní pacientům výběr činnosti, kterou chtějí se svým tělem provést. Během roku chtějí švýcarští vědci implantát otestovat na stovce pacientů. Hledají způsob, jak alespoň částečně vrátit pacientům chůzi, když léčba míchy neexistuje. 

Zdroj: Swissinfo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008