Léčba Alzheimerovy choroby na dosah ruky. Vědci vyvinuly vakcínu ve formě spreje

 Věda a Výzkum 
06. prosince 2021 16:00 / Radek Chlup
  2
📷
2 fotografie v galerii
Nová vakcína bude stimulovat imunitní systém, aby odstranil plak, který vzniká při Alzheimerově chorobě Pixabay
Léčba Alzheimerovi choroby se ještě před pouhými měsíci zdála jako nedosažitelná. Pokusy s léky, které by zabránily v postupu nemoci, za posledních 20 let selhaly a některé farmaceutické společnosti tento boj vzdaly. Naděje však stále je. Vědci se chystají otestovat na lidech novou vakcínu ve formě nosního spreje.

S pokrokovou vakcínou přišli výzkumníci z Brigham and Women's Hospital. Není to přípravek pro tlumení příznaků nemoci po určitou dobu, která se stejně prosadí, ale skutečná léčba. 

První test bude malý. 16 osob ve věku 60 až 85 let dostane dvě dávky s týdenním rozestupem. Vakcína cílí na desetileté výzkumy, podle nichž může stimulace imunitního systému eliminovat beta-amyloidní plaky v mozku. 

Jak to funguje

Lepkavé plaky jsou charakteristickým znakem Alzheimerovy choroby. Vznikají, když se beta-amyloidní protein hromadí mezi nervovými buňkami, což narušuje schopnost člověka myslet a vybavovat si určité informace. 

Vakcína do organismu vpraví lék zvaný Protollin přímo nosním průchodem s cílem aktivovat imunitní buňky pro odstranění plaku. 

Tento koncept není nový, ale bude účinnější, dnes už vědci totiž lépe chápou, jak tuto krutou nemoc léčit. 

Dodávání Protollinu buňkám může být podle expertů účinnější než infuze či inhalátor. Psali jsme také: Věda přišla se zjištěním, které může být přelomové. Speciální dieta pomáhá proti vzniku Alzheimerovy choroby

Zdroj: Business Insider

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod