Potenciálně nebezpečný a obrovský asteroid se za několik dní přiřítí k Zemi

 Vesmír 
23. května 2022 11:26 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Obrovský asteroid NASA klasifikovala jako potenciálně nebezpečný Depositphotos
Je čtyřikrát větší než Empire State Building a řítí se obrovskou rychlostí k Zemi. A i když tento asteroid kolem naší planety proletí v úctyhodné vzdálenosti, vzhledem k jeho velikosti ho NASA označila za potenciálně nebezpečný.

Asteroid si to k Zemi vesmírem doslova sviští obrovskou rychlostí 76 tisíc kilometrů v hodině. Vědci vypočítali, že naši planetu mine ve vzdálenosti 4 milionů kilometrů, jeho obří rozměry ale i jim nahánějí  hrůzu.

Mnohakilometrový balvan

Asi tak by se dal asteroid s označením 7335 (1989 JA) jednoduše charakterizovat. Má totiž v průměru 1,8 kilometru. Proto NASA tolik znepokojuje. Pokud by se totiž jeho současná dráha z nějakého důvodu změnila, pak by to pro Zemi mohlo mít katastrofické následky.

Zatím ale předpokládají, že asteroid kolem Země proletí 27. května a následně se zase přiblíží až v roce 2055. NASA ho ale sleduje pečlivě už několik let a věří, že nic nenasvědčuje náhlé změně dráhy. Ostatně pod drobnohledem je hned zhruba 29 tisíc podobných objektů, které se pohybují v blízkosti Země.

Asteroid 7335 (1989 JA) spadá do tzv. kategorie Apollo, což jsou objekty, které obíhají kolem Slunce a pravidelně překračují oběžnou dráhu Země. Kromě tohoto obra to dělá dalších 15 tisíc asteroidů, což je poněkud znepokojivá informace.

I když odborníci tvrdí, že je vše v pořádku, NASA se přesto rozhodla otestovat metodu, díky které by bylo možné asteroidy vychýlit z jejich dráhy. Loni proto odstartovala kosmická loď DART, která má za úkol narazit do vytipovaného asteroidu, konkrétně do 160 metrového asteroidu Dimorphos.

Zda to bude fungovat a tento malý asteroid srážka skutečně vychýlí z oběžné dráhy Země, se dozvíme na přelomu  září a října letošního roku.

Autorský článek, další zdroj: Earthsky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008